Теми статей
Обрати теми

Посередницькі операції. Якщо за договором комісії на придбання комісіонер не розрахувався з продавцем-нерезидентом

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Посередницькі операції

 

Якщо за договором комісії на придбання комісіонер не розрахувався з продавцем-нерезидентом

 

Згідно з укладеним ЗЕД-договором комісії на придбання товару комітент забезпечив комісіонера всім необхідним для виконання договору (перерахував необхідну для придбання суму грошових коштів). Комісіонер отримав товар від продавця-нерезидента та передав його комітенту (складено звіт комісіонера), однак при цьому оплату нерезиденту за товар комісіонер не перерахував. При цьому ввізний ПДВ комітент сплатив самостійно, включивши його суму на підставі ВМД до податкового кредиту. Із грошових коштів, що надійшли від комітента, комісіонер утримав комісійну винагороду, виписавши виходячи з її суми податкову накладну комітенту. Які наслідки й у кого зі сторін виникнуть, якщо комісіонер, як і раніше, затримує перерахування оплати нерезиденту?

(м. Житомир)

 

Відразу зазначимо:

на комітента в цьому випадку така несумлінність комісіонера, який затримує перерахування оплати продавцю-нерезиденту, не вплине. Адже для комітента укладений договір комісії виявився таким, що відбувся : комітент забезпечив комісіонера всім необхідним для виконання зобов’язань перед третьою стороною (ст. 1016 ЦКУ ), після чого прийняв від комісіонера відповідний товар (ст. 1023 ЦКУ ), що замовляється, про що отримав відповідний звіт. Тому в бухгалтерському та в податковому обліку комітента відповідні наслідки вчинених операцій, відображені своєчасно (як щодо товару, який придбавався, так і щодо суми комісійної винагороди), не коригуються.

У свою чергу,

перед комітентом комісіонер також виконав свої зобов’язання в повному обсязі: передав йому необхідний товар (зі складанням відповідного звіту), а також показав суму заробленої комісійної винагороди у своєму обліку з відповідними податковими наслідками, виписавши при цьому своєчасно податкову накладну на ім’я комітента. До речі, про те, що при самостійній сплаті комітентом ввізного ПДВ податкові зобов’язання в комісіонера виникають тільки виходячи із суми комісійної винагороди, зазначалося в листі ДПАУ від 01.09.2008 р. № 17625/7/16-1517-04 та в консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 40.

Разом з тим за договором комісії, як відомо, комісіонер за плату вчинює один або кілька правочинів за дорученням та за рахунок комітента, виступаючи при цьому

від свого імені (ст. 1011 ЦКУ ). Отже, укладаючи договір на придбання товарів із нерезидентом, комісіонер виступає при цьому від свого імені, залишаючи за собою (а не за комітентом) усі зобов’язання (у тому числі й зобов’язання оплати) за таким договором. Тому, затримуючи перерахування оплати за товар, комісіонер сам відповідатиме за такі свої дії перед продавцем-нерезидентом. Зокрема, комісіонер у такому разі може нести відповідальність за порушення договірних зобов’язань, обумовлену договором купівлі-продажу, до того ж нерезидент при цьому може вживати заходів щодо врегулювання заборгованості, що виникла, наприклад звертатися до суду тощо.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі