Теми статей
Обрати теми

Посередницькі операції. Якщо комітент-єдиноподатник отримає виручку, зменшену на суму винагороди, утриманої комісіонером

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Посередницькі операції

 

Якщо комітент-єдиноподатник отримає виручку, зменшену на суму винагороди, утриманої комісіонером

 

Підприємство-єдиноподатник (на ставці 6 %) має намір виступити комітентом та укласти договір комісії на продаж товарів. Чи можна при цьому в договорі передбачити самостійне утримання комісіо нером комісійної винагороди з одержаної від продажу товарів виручки, що належить комітенту? Яка сума виручки в такому разі обкладатиметься єдиним податком у комітента: у повному розмірі або ж у розмірі, що фактично надійшов на рахунок, тобто зменшеному на суму утриманої комісіонером винагороди?

(м. Харків)

 

Спершу нагадаємо деякі вимоги «єдиноподаткового» законодавства. Так, згідно зі

ст. 1 Указу № 727 юридичні особи, які перейшли на спрощену систему оподаткування за єдиним податком, не мають права застосовувати інший спосіб розрахунків за відвантажену продукцію, крім готівкового та безготівкового розрахунків коштами. Інакше кажучи, оскільки єдиний податок, як відомо, сплачується з виручки (тобто суми грошових коштів, що фактично надійшли на рахунок або (та) до каси), то підприємствам-єдиноподатникам (через такий порядок оподаткування) заборонено проведення негрошових розрахунків при продажу продукції (товарів, робіт, послуг). У разі ж порушення вимог, установлених ст. 1 Указу № 727, платник єдиного податку повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу) (ст. 5 Указу № 727).

У ситуації, яку сторони мають намір передбачити в договорі, коли сума комісійної винагороди

утримуватиметься комісіонером з виручки, що належить комітенту, виходить, що частина виручки комітента від продажу товарів фактично не надходитиме йому грошима (оскільки відразу зараховуватиметься в рахунок сплати винагороди комісіонеру). До речі, схожа ситуація з утриманням комісійної винагороди (щоправда, тоді йшлося, нагадаємо, про можливість бюджетного відшкодування ПДВ) розглядалася в листі ДПАУ від 12.09.2008 р. № 18527/7/16-1517-27 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 84, де вказувалося на негрошовий характер розрахунків, що проводяться, при використанні сторонами подібної схеми заліку. А отже, при таких негрошових розрахунках вимоги ст. 1 Указу № 727 не дотримуватимуться. Тому, якщо сторони все ж таки здійснять операції таким чином, то комітенту з наступного кварталу доведеться покинути лави єдиноподатників і перейти на загальну систему оподаткування.

Мабуть, такий розвиток подій навряд чи буде прийнятним для комітента. А тому в договорі комісії сторонам краще передбачити

виплату комісійної винагороди окремою самостійною операцією, тобто коли спершу виручені від продажу товару кошти комісіонер перераховує комітенту, а потім уже комітент виплачує комісіонеру належну суму комісійної винагороди.

Щодо оподаткування, то і в першому (коли комісійна винагорода утримується), і в другому випадку (коли винагорода виплачується окремо)

об’єктом оподаткування в комітента буде та сама сума — виручка від продажу товарів, тобто виручка в повному розмірі, до утримання з неї суми комісійної винагороди. Адже згідно із законодавством кошти, виручені комісіонером від продажу товару комітента, у повному обсязі належать комітенту (ст. 1015 ЦКУ). А отже, саме така отримана комісіонером від продажу товару сума коштів і буде виручкою комітента і служитиме для нього об’єктом обкладення єдиним податком (у тому числі й у разі утримання комісіонером винагороди, коли в результаті на свій рахунок комітент фактично отримає зменшену суму коштів). Тому сплатити єдиний податок комітенту-єдиноподатнику доведеться з повної суми.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі