Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Як заповнити додаток 1 до декларації, якщо немає інформації про дату отримання покупцем розрахунку коригування?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ

 

Як заповнити додаток 1 до декларації, якщо немає інформації про дату отримання покупцем розрахунку коригування?

 

Як заповнити графу 7 розрахунку коригування сум ПДВ до декларації, якщо розрахунок коригування до податкової накладної відправлено покупцю поштою та інформація про його отримання відсутня?

(м. Київ)

 

Підпункт 4.5 Закону про ПДВ

передбачає: якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється зміна суми компенсації їх вартості, суми податкових зобов’язань постачальника та податкового кредиту покупця підлягають відповідному коригуванню.

Таке коригування повинне відображатися в декларації з ПДВ (та відповідно в додатку 1 до неї)

за податковий період, в якому було проведено перерахунок вартості товарів (послуг), поставлених платникам ПДВ (пп. 4.5.1 і 4.5.2 Закону про ПДВ). При цьому у зазначених підпунктах міститься вимога про те, що постачальник зобов’язаний направити одержувачу розрахунок відкоригованого значення податку.

Звісно, може скластися ситуація, коли на момент складання додатка 1 до декларації у продавця немає інформації про отримання такого розрахунку покупцем (розрахунок коригування, відправлений покупцю поштою, не отримано). На наш погляд, це не позбавляє продавця обов’язку відкоригувати ПДВ-зобов’язання, адже закон таких умов не висуває. У такому разі у графі 7 розрахунку коригування може бути поставлене прокреслення.

При цьому продавцю необхідно потурбуватися про документальне підтвердження факту відправки розрахунку коригування покупцю, щоб у разі потреби можна було довести перевіряючим, що для незаповнення графи 7 були об’єктивні причини і його вини в цьому немає.

Щодо товарів (послуг), поставлених неплатникам ПДВ у випадках, передбачених

п.п. 4.5.3 Закону про ПДВ, постачальник може відкоригувати зобов’язання тільки при перегляді ціни, що пов’язане з гарантійними замінами товарів, або при поверненні раніше поставлених товарів. Коригування здійснюється в тому періоді, в якому буде надано повну грошову компенсацію вартості повернених товарів покупцю.

У таких випадках графа 7 додатка 1 до декларації не може бути заповнена взагалі, оскільки розрахунок коригування до податкової накладної, так само, як і податкова накладна, такому покупцю не видається (

пп. 8 і 24 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 165).

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі