Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Нульову ставку ПДВ при експорті можна застосувати тільки на дату фактичного вивезення товару

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ

 

Нульову ставку ПДВ при експорті можна застосувати тільки на дату фактичного вивезення товару

 

Підприємство здійснило відвантаження товару на експорт 31 жовтня 2008 року (на митниці товар був 31 жовтня). Кордон перетнуто 1 листопада 2008 року, про що є позначка на ВМД, датована цим же числом 01.11.2008 р. Чи може підприємство відобразити обсяги експортної поставки в декларації з ПДВ за жовтень?

(м. Дніпропетровськ)

 

Ні, підприємство не може включити таку експортну поставку до декларації з ПДВ за жовтень.

Відобразити її слід у декларації за листопад 2008 року. Пояснимо.

Як відомо, при експорті товарів діє нульова ставка ПДВ (

ставка 0 %) (п. 6.2 Закону про ПДВ). Однак при цьому для її застосування має бути дотримано певні умови:

— (1) слід ураховувати, що

отримання передоплати (авансової оплати) вартості товарів, що експортуються, не змінює величини податкових зобов’язань платника-експортера податків (п.п. 7.3.8 Закону про ПДВ);

— (2) експорт товарів в обов’язковому порядку має

підтверджуватися належним чином оформленою ВМД — тільки тоді товари вважатимуться експортованими платником податків (п.п. 6.2.1 Закону про ПДВ);

— (3) оскільки об’єктом оподаткування згідно з

п.п. 3.1.3 Закону про ПДВ є операції з вивезення товарів у митному режимі експорту, то для застосування нульової ставки за експортними операціями має відбутися фактичне вивезення товарів (без фактичного вивезення не виникає й об’єкта оподаткування). Тому тільки після фактичного перетину товарами митного кордону України (тобто завершення оформлення вивізної ВМД та отримання позначки митного органу «товари вивезено...» на п’ятому примірнику ВМД) платник-експортер податків має право нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 0 %.

До речі, на те, що при експорті податкові зобов’язання з ПДВ за нульовою ставкою виникають тільки

на дату здійснення фактичного вивезення товарів, зверталася увага й у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 18 — 19.

Оскільки в запитанні зазначається, що товар

перетнув кордон (тобто фактично був вивезений) 1 листопада, то саме на цю дату в підприємства і виник об’єкт оподаткування за експортною операцією. А отже, саме на цю дату підприємству слід нарахувати податкові зобов’язання за ставкою 0 %, які відповідно ввійдуть до декларації з ПДВ за листопад 2008 року. Залишається додати, що на підтвердження податкових зобов’язань, які виникли за експортними операціями (за ставкою 0 %), експортер також виписує податкову накладну (в якій робиться позначка «Експортні поставки») у двох примірниках, обидва з яких залишає в себе (п. 8.1 Порядку № 165).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі