Теми статей
Обрати теми

ПДВ. При здійсненні пільгової діяльності не заповнили додаток 5

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ

 

При здійсненні пільгової діяльності не заповнили додаток 5

 

Підприємство, що здійснює медичні (стоматологічні) послуги, користується пільгою з ПДВ згідно з п.п. 5.1.8 Закону про ПДВ. Не маючи права на податковий кредит за вхідними операціями, підприємство заповнило рядок 10.2 декларації та Реєстр отриманих і виданих податкових накладних, однак забуло при цьому навести інформацію про суми вхідного ПДВ у розді лі II додатка 5. Як бути в цьому випадку ?

(м. Харків)

 

Як передбачено

п.п. 7.4.2 Закону про ПДВ , якщо платник податків придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, призначені для використання, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 5, то суми податку, сплачені у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не включаються до складу податкового кредиту такого платника податків (зауважимо: якщо підприємство при цьому є платником податку на прибуток, то суми такого вхідного ПДВ воно зможе віднести на валові витрати або збільшення балансової вартості ОФ згідно з п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток).

У декларації з ПДВ обсяги придбання товарів (послуг) та основних фондів, призначених для використання в операціях, звільнених від ПДВ, відображаються в

рядку 10.2 (в якому заповнюється тільки колонка А на величину обсягів придбання без ПДВ). А отже, у разі заповнення цього рядка платнику податків треба буде навести відповідну інформацію про складові її значення в розділі II додатка 5 до ПДВ-декларації в підрозділі «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту».

Разом з тим, як зазначається у запитанні, підприємство забуло це зробити. І хоча допущена помилка

не спричинила недоплату податку до бюджету, однак у разі виявлення її при перевірці може загрожувати адмінштрафом за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі ст. 1631 КпАП (нагадаємо, розмір адмінштрафу в цьому випадку становить від 5 до 10 нмдг, тобто від 85 до 170 грн.). Тому платнику податків краще виправити допущену помилку самостійно.

Для цього спочатку звернемо увагу на

п. 1 листа ДПАУ від 19.05.2008 р. № 10061/7/16-1417 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 47, в якому роз’яснювався порядок виправлення помилок, допущених у додатку 5, які не вплинули на суму задекларованих податкових зобов’язань. Так, у листі зазначалося, що виправлення подібних помилок проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку, до якого додається Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток 5) з позначкою «уточнюючий». При цьому виправлення помилок провадиться безпосередньо в додатку 5, а вартісні показники уточнюючого розрахунку прокреслюються.

Разом з тим відомі випадки, коли при виправленні подібних помилок податківці на місцях не приймали такі уточнюючі розрахунки, заповнені з прокресленнями. Зауважимо: така позиція працівників податкових органів суперечить роз’ясненням ДПАУ, викладеним у

листі, що згадувався вище. Проте, якщо з нею погоджуватися, вважаємо, що платнику податків у такому разі, виправляючи помилку, в уточнюючому розрахунку доведеться заповнити рядок 1 (перенісши до нього дані підсумкових рядків з помилкової декларації) та рядок 7 (в якому буде продубльовано значення з рядка 1 уточнюючого розрахунку), поставивши при цьому прокреслення у решті рядків такого уточнюючого розрахунку. Ну і звичайно, разом з уточнюючим розрахунком потрібно подати додаток 5 (зробивши в ньому позначку, що він є уточнюючим), в якому заповнити належним чином розділ II, навівши відповідну інформацію в підрозділі «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту».

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі