Теми статей
Обрати теми

Наслідки кризи. Якщо банк списав гроші з рахунка покупця, але не перерахував їх на рахунок продавця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Наслідки кризи

 

Якщо банк списав гроші з рахунка покупця, але не перерахував їх на рахунок продавця

 

Підприємство-покупець подало платіжне доручення до банку на перерахування передоплати постачальнику за товар за договором купівлі-продажу. На підставі платіжного доручення банк списав суму грошових коштів з рахунка підприємства (за випискою банку платіж пройшов як перерахування оплати постачальнику згідно з укладеним договором), однак згодом з’ясувалося, що грошові кошти на рахунок постачальника так і не надійшли. Через деякий час банк повернув гроші на рахунок підприємства-покупця (у виписці їх повернення проведено як сторно раніше перерахованого платежу). Як такі операції відображатимуться в бухгалтерському та податковому обліку покупця?

(м. Харків)

 

Як відомо, у загальному випадку валові витрати платника податків відображаються за правилом першої події. У «передоплатному» випадку такою першою подією є

списання коштів з рахунка. Отже, як передбачає п.п. 11.2.1 Закону про податок на прибуток, датою збільшення валових витрат буде дата списання коштів з банківського рахунка платника податків в оплату товарів (робіт, послуг). При цьому, ураховуючи, що валові витрати повинні підтверджуватися документально (п.п. 5.3.9 Закону про податок на прибуток), підтверджуючими документами в цьому випадку будуть платіжне доручення та виписка банку, згідно з якою (як зазначається в запитанні) платіж проведено як оплату постачальнику за товар. Отже, маючи на руках такі платіжні документи, платник податків одержує законні підстави включити суму платежу до валових витрат.

Пізніше, коли на рахунок підприємства-покупця буде

повернено гроші, що так і не дійшли до постачальника (що у виписці банку відображено у вигляді сторно раніше перерахованого платежу), підприємству доведеться відкоригувати (зменшити) раніше відображені валові витрати. Зауважимо: формально спеціального рядка для такого їх зменшення в цьому випадку в декларації не передбачено. Тому нічого не залишається, як використовувати для цього коригувальний рядок 05.1 (за аналогією з ситуацією, описаною в п. 2 листа ДПАУ від 28.07.2008 р. № 349/4/15-0214 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 65).

Дещо інакшими будуть справи в ПДВ-обліку. Хоча першою подією і була в цьому випадку передоплата, однак для постачальника, який так фактично її і не отримав, по суті, першої події (надходження грошових коштів) так і не відбулося. Тому для нарахування ПДВ-зобов’язань та виписування податкової накладної на ім’я покупця підстав ще не з’явилося. Отже, ні у продавця, ні в покупця жодних наслідків у ПДВ-обліку в такому разі не виникне (у тому числі і при подальшому поверненні грошових коштів на рахунок покупця). При цьому в обліку покупця операції відобразяться так:

 

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1. Перераховано передоплату постачальнику за товар

371

311

24000 (умовно)

20000 (рядок 04.1 декларації)

2. Відображено повернення грошових коштів на рахунок підприємства-покупця (методом сторно)

371

311

24000

- 20000 (рядок 05.1 декларації)

 

На завершення зауважимо: звичайно, у ситуації, що склалася, можливий випадок, коли, не чекаючи результатів пошуку грошової суми, яка загубилася, і з’ясування причин її неотримання, постачальник, як і раніше, вимагатиме від покупця перерахування оплати. І можливо, покупець, ідучи на зустріч таким вимогам, повторно перерахує постачальнику необхідну суму (скажімо, використовуючи для цього, наприклад, рахунок уже в іншому банку). У такому разі вважаємо, що за підприємством-покупцем має зберігатися право на валові витрати за першою початковою операцією (тоді як у постачальника валові доходи виникнуть тільки на дату фактичного отримання коштів після їх повторного перерахування покупцем, до речі, на цю ж дату у сторін виникнуть податкові наслідки і в ПДВ-обліку). Тому жодних подальших коригувань раніше відображених ВВ (зокрема, при повторному перерахуванні грошових коштів постачальнику або при подальшому поверненні грошових коштів на рахунок покупця) покупцю здійснювати не потрібно.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі