Теми статей
Обрати теми

Виплати працівникам. Індексація заробітної плати у разі переведення на іншу посаду

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виплати працівникам

 

Індексація заробітної плати у разі переведення на іншу посаду

 

Працівника підприємства переведено на іншу посаду з новим окладом, який перевищує оклад, установлений йому на попередній посаді. Чи потрібно індексувати заробітну плату такого працівника?

(м. Житомир)

 

Проведення індексації грошових доходів населення, у тому числі й заробітної плати працівників, регулюється

Законом про індексацію та Порядком № 1078 .

Відповідно до

п. 2 Порядку № 1078 індексації підлягають доходи громадян, що отримані у гривнях на території України і не мають разового характеру, зокрема оплата праці за ставками (окладами) або відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Нагадаємо:

індексація проводиться в разі перевищення індексом споживчих цін, розрахованим наростаючим підсумком, порога індексації — 101 %. Заробітна плата індексується тільки в межах прожиткового мінімуму. При цьому для кожного працівника окремо визначається базовий місяць, від якого обчислюється величина приросту індексу споживчих цін, що використовується для розрахунку сум індексації.

Щодо індексації заробітної плати в разі переведення працівника на іншу посаду на тому ж підприємстві, то в

Порядку1078 механізм її проведення не зазначено.

Згідно з роз’ясненнями Мінпраці (див.

лист від 14.02.2007 р. № 9/10/136-07 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 63) підприємство може самостійно прийняти рішення щодо проведення індексації заробітної плати таким працівникам. Однак у тому ж листі та в листі від 26.10.2007 р. № 8047/0/14-07/10 Мінпраці висловлює свою точку зору щодо цього питання: у разі підвищення посадового окладу при переведенні працівника на іншу посаду місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим.

У базовому місяці індекс інфляції для проведення індексації приймається за 100%.

Індексація за цей місяць не проводиться. З місяця, наступного за базовим, починається розрахунок нового індексу споживчих цін наростаючим підсумком.

Приклад.

Працівниця підприємства обіймала посаду бухгалтера з окладом 1500 грн. Востаннє оклад працівниці підвищувався в жовтні 2007 року. З 1 листопада 2008 року працівницю переведено на посаду головного бухгалтера з окладом 2000 грн.

У жовтні 2008 року заробітна плата працівниці підлягає індексації в межах прожиткового мінімуму (669 грн.). Базовий місяць — жовтень 2007 року.

Сума індексації заробітної плати працівниці за жовтень 2008 року склала: 669 грн. х 19,5 : 100 = 130,46 грн.

Заробітна плата за жовтень 2008 року з урахуванням індексації: 1500 грн. + 130,46 грн. = 1630,46 грн.

У зв’язку з переведенням працівниці в листопаді 2008 року на нову посаду з окладом, що перевищує оклад за попередньою посадою, листопад 2008 року вважається базовим місяцем для проведення індексації. Отже, заробітна плата працівниці за листопад не індексується.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі