Теми статей
Обрати теми

Виплати працівникам. Нарахування пенсійних внесків на заробітну плату

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виплати працівникам

 

Нарахування пенсійних внесків на заробітну плату

 

Фізична особа — підприємець прийняв на роботу інваліда. За якою ставкою слід нараховувати внески до Пенсійного фонду на заробітну плату працівника-інваліда?

(м. Донецьк)

 

Згідно з

п.п. 1 п. 8 Прикінцевих положень Закону № 1058 до набуття чинності Законом про направлення частини пенсійних внесків до Накопичувального фонду внески, які перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених Законом № 1058, та в розмірах, передбачених Законом № 400 для відповідних платників внесків.

Згідно з

п. 1 ст. 14 Закону 1058 до страхувальників у числі роботодавців належать підприємства, установи та організації, а також фізичні особи — підприємці, у тому числі юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які вибрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок, спеціальний торговий патент).

Щодо розмірів внесків до Пенсійного фонду, то відповідно до

абзацу п’ятого п. 1 ст. 4 Закону № 400 для підприємств, установ та організацій, де працюють інваліди, внесок на обов’язкове державне пенсійне страхування визначається окремо за ставкою 4 % від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів та за ставкою 33,2 % від об’єкта оподаткування для інших працівників такого підприємства.

Незважаючи на те що підприємці в числі роботодавців належать до тієї ж категорії платників, що і підприємства, установи та організації, у згаданій вище нормі

Закону № 400, яка стосується розмірів внесків до Пенсійного фонду в частині нарахувань на заробітну плату працівників-інвалідів, вони не зазначені.

Відсутність фізичних осіб — підприємців в

абзаці п’ятому п. 1 ст. 4 Закону № 400 у числі роботодавців, які можуть нараховувати пенсійні внески на фонд оплати праці працівників-інвалідів за ставкою 4 %, дало підставу Пенсійному фонду стверджувати, що підприємці, у тому числі і ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, повинні нараховувати на заробітну плату найманих працівників-інвалідів страхові внески в розмірі 33,2 % (див. листи Пенсійного фонду від 27.04.2005 р. № 4973/04, від 07.03.2007 р. № 3855/03-30).

Таким чином, підприємець, який прийняв на роботу інваліда, повинен нараховувати пенсійні внески на його заробітну плату за ставкою 33,2%, як і для звичайних працівників.

Для фізичних осіб — підприємців, які перебувають на спрощеній системі, у 2008 році продовжує діяти встановлений порядок обліку сум частини єдиного та фіксованого податків, що надійшли до бюджету Пенсійного фонду від органів Державного казначейства України, у рахунок сплати пенсійних внесків (

лист Пенсійного фонду від 08.01.2008 р. №  120/03-20).

Нагадаємо: щоб уникнути зайвої сплати страхових внесків за найманих працівників платниками єдиного податку, суми коштів, що направляються до Пенсійного фонду у вигляді частини ставки єдиного податку (42 %), зараховуються в рахунок сплати страхових внесків у розмірі 33,2 % за періоди, в які платником здійснено витрати на оплату праці найманих працівників та нараховано страхові внески. Зарахування частини сум єдиного податку в рахунок сплати страхових внесків здійснюється тільки за умови проведення в повному обсязі нарахувань страхових внесків на заробітну плату найманих працівників.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі