Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство.Чи можна відмовити у наданні відпустки, що надається працівникам згідно з колективною угодою?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Трудове законодавство

 

Чи можна відмовити у наданні відпустки, що надається працівникам згідно з колективною угодою?

 

У колективному договорі підприємства установлено, що за відпрацьований робочий рік працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарні дні та додаткова відпустка тривалістю 5 календарних днів (на підставі ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки). Новий директор підприємства має намір скасувати положення колективного договору про надання додаткової відпустки. Чи має право він це зробити?

(м. Львів)

 

Дійсно, відповідно до

ч. 2 ст. 4 Закону про відпустки в колективному договорі підприємства може бути передбачено надання інших видів відпусток, крім тих, які передбачено законодавством. Уключення таких відпусток до колективного договору не обов’язкове, тобто підприємство може, але не повинно передбачити їх у колективному договорі.

Згідно з

ч. 1 ст. 5 Закону про колективні договори умови колективних договорів, укладених відповідно до чинного законодавства, є обов’язковими для підприємств, на які вони поширюються, та сторін, які їх уклали.

Таким чином, оскільки умову про надання працівникам щорічної додаткової відпустки вже встановлено в колективному договорі, і така умова не погіршує порівняно з чинним законодавством положення працівників підприємства, вона має виконуватися.

Скасувати положення колективного договору про надання додаткової відпустки можливо тільки шляхом унесення змін до колективного договору.

У свою чергу, згідно зі

ст. 14 Закону про колективні договори зміни та доповнення до колективного договору протягом строку їх дії можуть уноситися тільки за взаємною згодою сторін у порядку, визначеному колективним договором.

Нагадаємо: сторонами колективного договору є власник або уповноважений ним орган та один або декілька профспілкових чи інших уповноважених на представництво трудовим колективом органів (у разі відсутності таких органів — представники трудящих, обрані та уповноважені трудовим колективом).

Отже, директор підприємства не має права в односторонньому порядку змінити умови колективного договору, скасувавши положення про надання додаткової відпустки тривалістю 5 календарних днів, яка повинна надаватися працівникам щорічно.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі