Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Повернення з відрядження у вихідний день

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Трудове законодавство

 

Повернення з відрядження у вихідний день

 

Працівник підприємства повернувся з відрядження в суботу. Режим роботи підприємства, з якого він відряджався, — п’ятиденний робочий тиждень з вихідними в суботу та неділю. Такий самий режим роботи в підприємства, на яке працівника було відряджено. Чи надається інший день для відпочинку в цій ситуації, чи виплачуються добові за суботу і чи виплачується середня заробітна плата за суботу?

(м. Житомир)

 

Спочатку розглянемо порядок надання іншого вихідного дня в разі повернення з відрядження у вихідний день.

Відповідно до

Інструкції № 59 , якщо працівника направлено у відрядження у вихідний день, то йому після його повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку. У цьому випадку роботодавець зобов’язаний надати інший день відпочинку. На це вказує Мінпраці в листі від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 80).

Щодо випадку, коли наказом про службове відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то відповідно до

Інструкції № 59 працівнику може надаватися інший день відпочинку згідно із законодавством у сфері регулювання трудових відносин. У зазначеному вище листі Мінпраці роз’яснив це положення так. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який повертається з відрядження у вихідний день, має бути врегульовано правилами внутрішнього трудового розпорядку. Отже, якщо в зазначених правилах установлено надання іншого дня відпочинку, то його обов’язково має бути надано працівнику. Якщо в цих правилах не передбачено можливість надання іншого дня відпочинку, то інший день відпочинку працівнику не надається.

Щодо добових, то згідно з

п. 1.5 розділу І Інструкції № 59 за кожний день (уключаючи день від’їзду та приїзду) перебування працівника у відрядженні в межах України, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні і час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), працівнику має бути виплачено добові в межах норм, установлених постановою КМУ від 23.04.99 р. № 663. Отже, якщо працівник повертається з відрядження у вихідний день, то і за цей день йому належать добові.

За відрядженим працівником зберігається місце роботи (посада) та середня заробітна плата за час відрядження, у тому числі за час перебування в дорозі. Середня заробітна плата за час перебування працівника у відрядженні зберігається за всі робочі дні тижня за графіком, установленим на постійному місці роботи. Отже,

за вихідний, в який працівник повертається з відрядження, середня заробітна плата працівнику не нараховується, оскільки за графіком роботи підприємства, з якого він відряджається, субота є вихідним днем.

Також звертаємо увагу, що, як справедливо зазначає Мінпраці в листі, який коментується, у разі якщо день вибуття або день прибуття працівника з відрядження збігається з вихідним, святковим чи неробочим днем, то це не означає, що такий працівник спеціально відряджається для роботи в такі дні. І відповідно такі дні не підлягають оплаті, у тому числі в подвійному розмірі згідно зі

ст. 72, 107 КЗпП.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі