Теми статей
Обрати теми

Трудове законодавство. Обов’язок підприємця працевлаштувати інваліда

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Трудове законодавство

 

Обов’язок підприємця працевлаштувати інваліда

 

Середньооблікова кількість штатних працівників у підприємця-єдиноподатника за 2007 рік склала 7,8 осіб. Протягом перших трьох місяців 2007 року у штаті підприємства значився інвалід, з яким трудові відносини було припинено 30 березня 2007 року у зв’язку з наданням йому 1-ї групи інвалідності. Чи правомірне стягнення в цьому випадку штрафних санкцій із фізособи-підприємця за непрацевлаштування інваліда?

(м. Київ)

 

Порядок розрахунку чисельності працівників докладно розглядався в одному з номерів газети (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 59).

Для визначення нормативу робочих місць для інвалідів значення має середньооблікова кількість штатних працівників. Як зазначено в запитанні, для підприємця за 2007 рік ця цифра склала 7,8 осіб. Однак це не остаточна цифра — вона ще підлягає округленню і у

Звіті за формою № 10-ПІ, затвердженою наказом Мінпраці від 10.02.2007 р. № 42 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 17), як показник рядка 01 має бути зазначено цифру 8.

Таким чином, підприємець входить до числа роботодавців, для яких норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів становить

одне робоче місце (ч. 1 ст. 19 Закону № 875).

Якщо інвалід пропрацював у підприємця три місяці, у кожному з них середньооблікова кількість інвалідів складатиме показник 1 особа. Якщо порахувати середньооблікову кількість інвалідів за рік, то на такому підприємстві вона становитиме: 3 : 12 = 0,25 = 0*. Це означає, що підприємець не виконав норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів.

* Нагадаємо: Фонд захисту інвалідів у листі від 26.03.2007 р. № 1/6-172 вказав, що для виконання нормативу необхідно, щоб інвалід пропрацював на підприємстві не менше півроку. Специфіці виконання нормативу в одне робоче місце було присвячено окрему статтю (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 53, с. 44). Висновок цієї статті: норматив буде виконано, якщо інвалід пропрацює у штаті починаючи з другої половини певного календарного місяця, потім чотири повні місяці, а потім першу половину ще одного місяця.

Роботодавця, який не виконав зазначений норматив, статус платника єдиного податку не звільняє від обов’язку сплати адміністративно-господарських санкцій (це підтвердив і Фонд соціального захисту інвалідів у

листі від 08.08.2007 р. № 1/8-81 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 75).

У цьому випадку дозволити уникнути підприємцю застосування до нього адміністративно-господарських санкцій міг пропуск відділенням Фонду соціального захисту інвалідів строку для звернення до суду з метою стягнення суми таких санкцій. Нагадаємо: згідно з позицією ВАСУ, викладеною ним у

Довідці про результати вивчення та узагальнення судової практики застосування статей 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 23.08.2007 р., строк на подання до суду відділенням Фонду позову з вимогою стягнути суму адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів становить один рік . Цей строк передбачено ст. 99 КАСУ. Обчислювати його слід із 16 квітня року, наступного за звітним (у прикладі, що розглядається, — з 16 квітня 2008 року), незалежно від того, подавався чи ні Звіт за формою № 10-ПІ, оскільки саме в цей день відділення Фонду дізнається про факт несплати адмінгоспсанкцій.

Таким чином, останнім днем, коли відділення Фонду може подати позов з вимогою стягнути адміністративно-господарські санкції за невиконання у 2007 році нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів буде 16 квітня 2009 року.

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі