Теми статей
Обрати теми

Аліменти. Сплата аліментів на повнолітню дитину

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Аліменти

 

Сплата аліментів на повнолітню дитину

 

Дитина навчається у вищому навчальному закладі. У листопаді 2008 року дитині виповнюється 18 років. Чи повинен працівник у такому разі сплачувати аліменти?

(м. Кривий Ріг)

 

Для з’ясування цього питання звернемося до норм

СКУ. Згідно з ч. 1 ст. 180 СКУ батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Батько, який проживає окремо від дитини, може виконувати цей обов’язок шляхом участі в утриманні дитини в натуральній або грошовій формі. Під «аліментами» мається на увазі грошова форма участі в утриманні дитини.

Згідно зі

ст. 6 СКУ статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. При цьому повноліттям вважається досягнення особою 18 років. Із цього випливає, що право на отримання аліментів втрачається після досягнення дитиною 18 років.

Однак

СКУ передбачено, що при певних обставинах батьки зобов’язані утримувати повнолітніх дітей. Такий обов’язок виникає, якщо:

1) повнолітні

непрацездатні дочка або син потребують матеріальної допомоги (ч. 1 ст. 198 СКУ);

2) повнолітні діти

продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років (ч. 1 ст. 199 СКУ).

І в тому і в іншому випадку батько зобов’язаний утримувати повнолітню дитину за умови, що він може надавати матеріальну допомогу.

Таким чином, якщо дитині виповнилося 18 років, але вона продовжує навчання, то батько, який проживає окремо, зобов’язаний утримувати її до досягнення нею 23 років за умови, що він може надавати матеріальну допомогу. Право на утримання припиняється в разі припинення навчання.

Якщо між батьками дитини відсутня домовленість про сплату аліментів на повнолітню дитину до 23 років, той з них, з ким проживає дитина (дочка, син), а також сама дитина (дочка, син), яка продовжує навчання, має право звернутися з відповідним позовом до суду (

ч. 3 ст. 199 СКУ). У цьому випадку сплата аліментів провадиться за рішенням суду. Суд призначає аліменти у вигляді частини від доходу батька (матері) дитини або у твердій сумі (якщо платник аліментів має нерегулярний дохід, що змінюється, частину доходу одержує в натуральній формі, за наявності інших обставин, що мають істотне значення).

Підставою для утримання аліментів

є виданий судом виконавчий лист, в якому зазначаються причина, порядок та розмір утримань із заробітної плати працівника. Виконавчий лист направляється державним виконавцем за місцем роботи платника аліментів і є обов’язковим для виконання на всій території України.

Разом з тим платник аліментів

може добровільно виконувати рішення суду без втручання виконавчої служби. Так, відповідно до ст. 187 СКУ платник аліментів може подати за місцем роботи заяву про вирахування аліментів на дитину із його заробітної плати. У такій заяві зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові платника аліментів, прізвище, ім’я та по батькові одержувача аліментів, місце проживання одержувача аліментів, відомості про дитину, на яку сплачуються аліменти (ім’я, дата народження), розмір аліментів, строк, протягом якого повинні утримуватися аліменти.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі