Теми статей
Обрати теми

Посередницькі операції. Декларування валютних цінностей у разі експорту за договором комісії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Посередницькі операції

 

Декларування валютних цінностей у разі експорту за договором комісії

 

Комітент-резидент доручив комісіонеру-резиденту реалізувати товар. За договором купівлі-продажу товар реалізовано нерезиденту. При цьому у вантажній митній декларації зазначено, що експортером є комітент, одержувачем — нерезидент, а особою, відповідальною за фінансове регулювання, — комісіонер. Виручка в іноземній валюті надійшла на рахунок комісіонера, а комітент отримав уже суму виручки в національній валюті.

Чи потрібно комітенту подавати декларацію про валютні цінності?

(м. Київ)

 

Відповідно до

ст. 1011 ЦКУ за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язується за дорученням іншої сторони (комітента) за плату вчинити один або декілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента.

Як бачимо, характерна особливість договору комісії полягає в тому, що правочин здійснюється не самими комітентом, а за його дорученням та за його рахунок іншою особою — комісіонером. При цьому за правочином, учиненим комісіонером з третьою особою, прав та обов’язків набуває комісіонер.

У цій ситуації договір купівлі-продажу з нерезидентом укладає саме комісіонер.

За договором на валютний рахунок комісіонера надходить виручка в іноземній валюті. У зв’язку з цим комісіонер зобов’язаний ураховувати вимоги ст. 1 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР щодо зарахування виручки на валютний рахунок резидента у строки виплати заборгованостей, зазначених у контрактах, але не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення (виписування вантажної митної декларації) продукції, що експортується.

Продаж товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб’єктам господарської діяльності є

експортом (ст. 1 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII). На нашу думку, саме комісіонер повинен відображати експортні операції в декларації про валютні цінності. Пояснимо чому.

Відповідно до

ст. 9 Декрету КМУ «Про систему валютного регулювання та валютного контролю» від 19.02.93 р. № 15-93 валютні цінності та інше майно резидента, що знаходиться за межами митної території України, підлягають обов’язковому декларуванню. Форму декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами (далі — валютна декларація), затверджено наказом № 207 . Подання валютної декларації є обов’язковою умовою для виконання будь-яких операцій у зовнішньоекономічній сфері діяльності (ст. 2 Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо повернення в Україну валютних цінностей, що незаконно знаходяться за її межами» від 18.06.94 р. № 319/94).

Декларування здійснюється в територіальних відділеннях НБУ та ДПІ за місцезнаходженням суб’єктів господарювання. Детально порядок подання валютної декларації описано в спільному

листі НБУ та ДПАУ від 17.04.2003 р. № 28-311/1929-2823 № 3368/5/23-5316. Як випливає з п. 4 зазначеного документа, після отримання валютної декларації територіальне управління Національного банку України видає довідку про проведення декларування. Саме ця довідка є підставою для прийняття до митного оформлення експортно-імпортних вантажів, проведення суб’єктами підприємницької діяльності розрахунків за зовнішньоекономічними договорами через уповноважені банки України, а також здійснення інших видів зовнішньоекономічної діяльності.

Отже, декларувати валютні цінності слід саме комісіонеру, який здійснює всі необхідні операції у сфері ЗЕД. Вартість експортованих товарів

відобразиться в розділі III або в розділі V валютної декларації. Нагадаємо: у розділі III «Майно і товари за кордоном» валютної декларації відображаються товари, які знаходяться за межами України з порушенням строків розрахунків, установлених ст. 1 Закону України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» від 23.09.94 р. № 185/94-ВР.

А от дані про проведені

поточні операції у сфері зовнішньоекономічної діяльності відображаються в розділі V «Інформаційні відомості».

Таким чином, товари, експортовані резидентом за межі України і за які на звітну дату не надійшли в установлені законодавством строки валютні цінності, відображається в ряд.

5 розділу III валютної декларації. Якщо ж виручку за експортовані товари було отримано своєчасно, інформація про вартість експортованих товарів та суму виручки в іноземній валюті відобразиться відповідно в ряд. 1.1 і 1.2 розділу V валютної декларації.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі