Теми статей
Обрати теми

Податковий борг платника податків, який виник з вини банку, і надалі залишається за платником податків

Редакція ПБО
Лист від 14.01.2008 р. № 412/7/24-0117

Податковий борг платника податків, який виник з вини банку, і надалі залишається за платником податків

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.01.2008 р. № 412/7/24-0117

 

Державна податкова адміністрація України розглянула запит Державної податкової адміністрації у м. Києві від 13.12.2007 № 5688/8/10-203 щодо порядку застосування положень Закону України від 21.12.2000 № 2181 «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» (далі — Закон № 2181) в частині погашення податкового боргу платників податків, що виник з вини банку, і в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Порядок погашення зобов’язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами, нарахування пені та штрафних санкцій, проведення процедури оскарження дій податкових органів визначено Законом № 2181.

Пунктом 16.5 статті 16 Закону № 2181 передбачено, що за порушення строків зарахування податків, зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів з вини банку такий банк сплачує пеню за кожний день прострочення, а також несе іншу відповідальність за порушення порядку своєчасного та повного внесення платежів до бюджетів.

При цьому платник податків звільняється від відповідальності за несвоєчасне або неповне зарахування таких платежів. Тобто такому платнику податків

не нараховується пеня і штрафні санкції.

Таким чином, норма пункту 16.5 статті 16 Закону № 2181

не звільняє платника податків від обов’язку сплачувати основну суму податкового зобов’язання або податкового боргу, а податковий орган — від стягнення такого податкового боргу.

Враховуючи вищевикладене,

податковий борг платника податків, який виник з вини банку, і надалі залишається за таким платником податків. Вказані борги підлягають перерахуванню до бюджету безпосередньо платником податків, а підтвердженням факту їх погашення буде виписка регіонального відділення Державного казначейства України про зарахування таких сум у доход бюджету. У випадку несплати таких боргів податкові органи здійснюють їх погашення у загальновстановленому порядку.

Заступник голови О. Матвєєв

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі