Вимоги податкових органів про повторне стягнення податкового боргу, не перерахованого з вини банку, неправомірні

Редакція ПБО
Лист від 05.09.2002 р. № 06-10/360

Вимоги податкових органів про повторне стягнення податкового боргу, не перерахованого з вини банку, неправомірні

 

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів та банківської діяльності від 05.09.2002 р. № 06-10/360

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів та банківської діяльності розглянуто <...> лист <...> щодо правомірності вимог податкових органів про повторне стягнення з рахунка підприємства податкової заборгованості в разі відсутності факту зарахування сум податків до бюджету з вини банку.

Із надісланих матеріалів видно, що платник податку свої зобов’язання перед бюджетом зі сплати податків виконав своєчасно, що підтверджується відповідними банківськими документами (платіжним дорученням з позначкою банку про сплату податків, а також випискою банку про списання відповідних сум податків з рахунка підприємства), а також актом звірки сплати податків підприємством, складеним державною податковою інспекцією в м. <...>.

Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III, що є спеціальним законом з питань здійснення розрахунків платників податків з бюджетом, установлено пряму норму, якою передбачено відповідальність банків за порушення строків зарахування податків до бюджету.

Зокрема, підпунктом 16.5.1 пункту 16.5 зазначеного вище Закону передбачено, що «за порушення строків зарахування податків, зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів або державних цільових фондів, установлених законодавством, з вини банку такий банк сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, в розмірах, установлених для відповідного податку, збору (обов’язкового платежу), а також несе іншу відповідальність, установлену цим Законом, за порушення порядку своєчасного та повного внесення податку, збору (обов’язкового платежу) до бюджету або державного цільового фонду. При цьому

платник податків, зборів (обов’язкових платежів) звільняється від відповідальності за несвоєчасне або неповне зарахування таких платежів до бюджетів та державних цільових фондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції».

Таким чином, вважаємо, що

вимоги про повторне стягнення сум податкового боргу з підприємства <...> з боку державної податкової інспекції в м. <...> суперечать наведеній вище нормі Закону.

Направлені матеріали свідчать про факт неналежного виконання зобов’язань АПБ «Україна» перед своїм клієнтом — підприємством <...>.

Вважаємо, що державна податкова інспекція в м. <...> повинна заявити свої вимоги на погашення податкового боргу в цьому випадку не платнику податку, а ліквідатору банку <...> для включення суми боргу до реєстру кредиторських вимог.

Голова С. Буряк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі