Теми статей
Обрати теми

Придбання валюти: обмеження від НБУ

Редакція ПБО
Стаття

Придбання валюти: обмеження від НБУ

 

Сьогодні для придбання валюти НБУ встановив деякі обмеження, що стосуються як безпосередньо можливості її придбання для здійснення тих чи інших операцій, так і самої процедури придбання. Допомогти розібратися з усіма обмеженнями, що стосуються придбання валюти, і покликана ця стаття.

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Положення № 281

, що встановлює порядок та умови торгівлі іноземною валютою на Міжбанківському валютному ринку України (МВРУ) і на міжнародних валютних ринках розподіляє валютні операції на три типи (див. рис. 1).

 

img 1

Рис. 1. Класифікація операцій в іноземній валюті

* Згідно зі ст. 1 Закону № 185

при експорті на умовах відстрочення платежу виручку резидентів в іноземній валюті має бути зараховано на валютний рахунок не пізніше 180 календарних днів з дати митного оформлення. При цьому датою митного оформлення є дата оформлення вивізної вантажної митної декларації (далі — ВМД) продукції, що експортується, а в разі експорту робіт (послуг), прав інтелектуальної власності — дата підписання акта чи іншого документа, що засвідчує виконання робіт, надання послуг, експорт прав інтелектуальної власності.

При імпорті на умовах відстрочення поставки

відстрочення поставки не повинне перевищувати 180 календарних днів з моменту здійснення авансового платежу або виставляння векселя на користь постачальника продукції (робіт, послуг), що імпортується (ст. 2 Закону № 185).

 

Для здійснення таких операцій підприємству необхідно придбати або обміняти валюту. Однак з набуттям чинності

постановою № 319 зробити це для деяких операцій стало проблематичним. Розглянемо всі нововведення за порядком.

 

Обмеження за операціями: купівлю валюти для авансів відновили

Так, Нацбанк спершу (

з 13.10.2008 р.) постановою № 319 увів заборону на купівлю (обмін) іноземної валюти з метою:

здійснення авансових платежів (за винятком оплати критичного імпорту);

дострокового виконання зобов’язань;

— проведення розрахунків з нерезидентами за

імпорт продукції (робіт, послуг, прав інтелектуальної власності), що здійснюється без ввезення цієї продукції на територію України.

Однак уже

16 жовтня 2008 року набула чинності постанова № 328, якою Нацбанк підкоригував постанову № 319 і тим самим дещо пом’якшив обмежувальні заходи, ужиті ним у зв’язку з кризовою ситуацією, що склалася у фінансовій сфері. Так, Нацбанк:

— зняв обмеження на придбання валюти для здійснення авансових платежів;

— дозволив банкам здійснювати

купівлю однієї інвалюти за іншу для здійснення платежів за імпортними договорами без дотримання вимог п. 4.1 постанови № 319. Нагадаємо: п. 4.1 постанови № 319 вимагає, щоб придбання однієї валюти за іншу валюту здійснювалося тільки за умови, що обидві валюти є іноземними валютами однієї групи Класифікатора іноземних валют і банківських металів, затвердженого постановою правління НБУ від 04.02.98 р. № 34.

Залишилися такі обмеження. Банки на вимогу клієнтів не мають права здійснювати

купівлю (обмін) іноземної валюти:

— з метою

дострокового виконання зобов’язань. Наприклад, підприємство 20 листопада 2008 року уклало з нерезидентом договір на імпорт товарів. Строк оплати за ним настає через 10 днів з моменту укладення договору. Відповідно для дострокового виконання зобов’язань — до 30 листопада 2008 року — придбати валюту підприємство не зможе. Причому слід зазначити: це обмеження стосується і можливості дострокового погашення зобов’язань за кредитами;

— з метою

проведення розрахунків з нерезидентами за імпорт продукції (робіт, послуг, прав інтелектуальної власності), що здійснюється без ввезення на територію України. Наприклад, це стосується ситуацій, коли підприємство купує товар у постачальника-нерезидента і, не ввозячи його на територію України, реалізує його нерезиденту-покупцю. При цьому, як зазначив Нацбанк у листі від 17.11.2008 р. № 13-121/5260-15965 (див. на с. 42), не буде кваліфікуватися як порушення правил валютного регулювання і валютного контролю купівля іноземної валюти з метою проведення розрахунків з нерезидентами за імпорт робіт, послуг, які імпортуються та споживаються резидентами за межами України для забезпечення власної господарської діяльності і не призначені для продажу нерезидентам (зокрема, при здійсненні міжнародної туристичної діяльності та міжнародних транспортних перевезень). Це обмеження також не стосується послуг перестрахування ризиків, що надаються нерезидентами резидентам-страховикам у випадках, передбачених ст. 30 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР, а також за операціями на виконання договорів міжнародного страхування, які діють на території країн — членів міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена картка».

Заборонені операції згідно з роз’ясненням Нацбанку

(див. лист НБУ від 28.10.2008 р. № 18-311/3496-14715) може бути «профінансовано» виключно за рахунок власних (валютних) коштів підприємства-резидента.

При цьому виходячи з тих же роз’яснень заборона

п.п. 4.4 постанови № 319 не поширюється на випадки придбання (обміну) іноземної валюти:

з метою проведення операцій неторговельного характеру (склад таких операцій наведено у ст. 11 розділу 1 Положення № 281);

— з метою виплати резидентами

іноземним інвесторам дивідендів, нарахованих за підсумками діяльності резидентів за звітний період.

 

Обмеження щодо строку придбання: інвестиції затримали

Резиденти та іноземні інвестори мають право купувати іноземну валюту з метою повернення іноземних інвестицій, а також доходів, прибутку та інших коштів, отриманих від інвестиційної діяльності в Україні. Варіанти повернення інвестицій, а також документи, на підставі яких провадиться придбання валюти для того чи іншого варіанта, перелічені в

пп. «а» — «е» п. 2 розділу 3 Положення № 281.

З

4 листопада 2008 року набула чинності постанова № 336, що змінила норми Положення № 281, які стосуються строків придбання валюти для здійснення операцій з повернення іноземних інвестицій або сплати доходів, прибутку та інших коштів за такими інвестиціями.

Згідно з

постановою № 336 уповноважені банки з метою здійснення контролю за відповідністю операції законодавству зобов’язані спершу зарахувати кошти у гривнях на окремий аналітичний рахунок балансового рахунка 2900 «Кредиторська заборгованість за операціями купівлі-продажу іноземної валюти, банківських та дорогоцінних металів для клієнтів банку». З цього рахунка кошти може бути перераховано для придбання іноземної валюти в режимі Т + 5 днів, тобто виключно на шостий день з дня зарахування гривень на цей рахунок.

Таким чином, тепер підприємствам для придбання валюти на повернення інвестицій, а також на виплату доходів, прибутку від інвестицій потрібно буде 5 днів (див.

рис. 2).

 

img 2

Рис. 2. Строки придбання валюти для операцій, пов'язаних з рухом капіталу

До цього правочини з повернення інвестицій, а також доходів від інвестиційної діяльності в Україні відбувалися без обмеження в часі.

 

Строк «зависання» валюти

І ще:

з 5 листопада 2008 року діють нові вимоги, установлені постановою № 353, — підприємство, що придбало валюту, повинне протягом 5 днів після зарахування її на поточний рахунок цю валюту використати. Причому зробити це слід виключно за призначенням (шляхом перерахування такої валюти на потреби, зазначені в заяві про купівлю іноземної валюти). Перерахування її на інші цілі протягом п’ятиденного строку забороняється.

Якщо не зробити це в п’ятиденний строк, банк буде вимушений продати таку валюту

. Такий продаж застерігається спочатку в заяві на придбання валюти — підприємство доручає банку продати (обміняти) іноземну валюту, яку не буде своєчасно перераховано.

Ця вимога поширюється на суб’єктів ринку придбання (обміну) іноземної валюти з метою виконання власних зобов’язань. Зауважимо: до цього такий строк складав

10 днів згідно з п. 3 розділу III Положення № 281*.

* І хоча до самого Положення № 281 новації постанови № 353 поки що не внесені, вважаємо це тільки справою часу. Тримати іноземну валюту на поточному рахунку більше 5 днів не радимо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі