Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Направлення претензій та позову до суду не є мірою стягнення заборгованості

Редакція ПБО
Стаття

Направлення претензій та позову до суду не є мірою стягнення заборгованості

 

Підприємство має дебіторську заборгованість перед іншим підприємством, за якою минув строк позовної давності. Чи може підприємство збільшити валові витрати на суму такої дебіторської заборгованості?

 

Відповідно до п. 1.25 ст. 1

Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (далі— Закон) заборгованість за зобов’язаннями, за якою минув строк позовної давності, відповідає ознакам безнадійної заборгованості.

Підпунктом 5.2.8 п. 5.2 ст. 5 цього Закону визначено, що

суми безнадійної заборгованості в частині, яка не була віднесена до валових витрат, у разі, коли відповідні заходи щодо стягнення таких боргів не привели до позитивного наслідку, включаються до валових витрат платника податку.

Пунктом 12.1 ст. 12 Закону № 334/94-ВР установлено порядок урегулювання сумнівної, безнадійної заборгованості, яким передбачено, що платник податку має право на збільшення суми валових витрат звітного періоду, якщо протягом такого звітного періоду відбувається будь-яка з таких подій:

платник податку звертається до суду з позовом (заявою) про стягнення заборгованості з такого покупця або про порушення справи про його банкрутство чи стягнення заставленого ним майна;

зазначена затримка в оплаті (наданні інших видів компенсацій) перевищує 90 календарних днів та платник податку — продавець отримує від покупця згоду про визнання раніше надісланої йому претензії в порядку досудового врегулювання спору або не отримує відповіді на таку претензію протягом строків, визначених законодавством;

за поданням продавця нотаріус учиняє виконавчий напис про стягнення заборгованості з покупця або стягнення заставленого майна (крім податкового боргу).

Крім того, ст. 6 Господарського процесуального кодексу України визначено, що підприємства та організації, чиї права i законні інтереси було порушено, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав та інтересів звертаються до нього з письмовою претензією.

Тобто

неодноразове подання претензій та позову до суду не є заходом стягнення заборгованості для цілей п.п. 5.2.8 п. 5.2 ст. 5 Закону № 334/94-ВР, а є заходом врегулювання спору*.

* Опубліковано в журналі «Вісник податкової служби України», 2007 р., № 16.

Відповідь підготовлено за сприяння
Олексія ЗАДОРОЖНОГО, заступника директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України.
Валентина ЗАВГОРОДНЄВА, заступника директора Департаменту — начальника відділу адміністрування податку на прибуток та податкових платежів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі