Теми статей
Обрати теми

Щодо перенесення строку плати за землю

Редакція ПБО
Лист від 02.09.2008 р. № 8436/6/15-0716, 17667/7/15-0717

Щодо перенесення строку плати за землю

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.09.2008 р. № 8436/6/15-0716, № 17667/7/15-0717

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо плати за землю та повідомляє наступне.

Відповідно до статті 17 Закону України від 3 липня 1992 року № 2535-XII «Про плату за землю» (із змінами та доповненнями) податкове зобов’язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю,

щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Податкове зобов’язання по земельному податку, а також по орендній платі за землі державної та комунальної власності, визначене у новій звітній податковій декларації, у тому числі і за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, який дорівнює календарному місяцю,

щомісячно протягом 30 календарних днів , наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Преамбулою Закону України від 21 грудня 2000 року № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» із змінами та доповненнями (далі — Закон № 2181) визначено, що

цей Закон є спеціальним законом з питань оподаткування, який установлює порядок погашення зобов’язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов’язкових платежів), включаючи збір на обов’язкове державне пенсійне страхування та внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних санкцій, що застосовуються до платників податків контролюючими органами, у тому числі за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності, та визначає процедуру оскарження дій органів стягнення.

Підпунктом 5.3.3 пункту 5.3 статті 5 Закону № 2181 встановлено, що

якщо останній день зазначених у цьому пункті строків припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем кожного з таких строків вважається наступний за вихідним або святковим робочий операційний (банківський) день.

Разом з тим повідомляємо, що відповідно до пункту 19.6 статті 19 Закону № 2181

закони та інші нормативно-правові акти діють у частині, що не суперечить нормам цього Закону.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Строки сплати податкових зобов’язань щодо плати за землю переносяться за загальним правилом

Специфіка декларування податкових зобов’язань із земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності призводить до того, що безпосередньо скористатися нормами п.п. 5.3.3 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) не виходить. Дивіться самі: ідеологію пункту 5.3 Закону № 2181 в цілому (до складу якого входить п.п. 5.3.3)

щодо податків, які сплачуються щомісячно, можна сформулювати як 20 + 10, тобто 20 днів на подання декларації за минулий звітний період (місяць) і ще 10 днів після закінчення перших 20 — на сплату узгоджених податкових зобов’язань.

Щодо

плати за землю, то тут, як відомо, механізм дещо інший: відповідно до частини першої ст. 17 Закону України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII (далі — Закон № 2535) спочатку подається декларація за весь поточний рік, а на сплату податкового зобов’язання за кожний місяць дається 30 днів, наступних після його закінчення. І навіть якщо платник податків за власним бажанням подаватиме щомісячні декларації, або подасть нову звітну податкову декларацію, у тому числі й щодо нововідведених ділянок, Закон № 2535 (див. частину другу ст. 17) усе одно оперує тими самими строками: 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Звісно, за законами арифметики 20 + 10 (із п. 5.3 Закону № 2181) завжди дорівнює 30 (зі ст. 17 Закону № 2535). Але за законами логіки, за якою ДПАУ іноді трактує податкові закони, правильну відповідь часом відгадати доволі важко. Особливо якщо, як у цьому випадку, прямий висновок про можливість перенесення строку сплати податкового зобов’язання щодо плати за землю з п.п. 5.3.3 Закону № 2181 не випливає.

Тішить, що в листі, який коментується, податківці не стали фіскалити, а зазначивши, що Закон № 2181 є спеціальним законом, який установлює порядок погашення податкових зобов’язань,

дозволили переносити строки сплати таких зобов’язань щодо плати за землю на наступний день за вихідним або святковим, якщо 30-й день зі ст. 17 Закону № 2535 припадає на вихідний або святковий день.

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі