Теми статей
Обрати теми

Щодо зменшення акцизного збору за податковим векселем на суму акцизного збору з невиправного браку

Редакція ПБО
Лист від 08.09.2008 р. № 18163/7/21-0217

Щодо зменшення акцизного збору за податковим векселем на суму акцизного збору з невиправного браку

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 08.09.2008 р. № 18163/7/21-0217

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо зменшення сум акцизного збору за податковим векселем на суму акцизного збору з невиправного браку та повідомляє.

Частиною двадцятою статті 7 Закону України від 15 вересня 1995 року № 329/95-ВР «Про акцизний збір на алкогольні напої та тютюнові вироби» (далі — Закон) визначено порядок сплати акцизного збору, який передбачає видачу податкових векселів до отримання спирту етилового. Відповідний порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Абзацом 2 пункту 11 Порядку випуску, обігу та погашення податкових векселів, авальованих банком (податкових розписок), які видаються до отримання спирту етилового неденатурованого і є забезпеченням виконання зобов’язання із сплати акцизного збору, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2005 року № 498 (далі — Порядок), сума акцизного збору, на яку погашається вексель, визначається виходячи з фактично отриманої кількості спирту (згідно з актом) та ставок акцизного збору на готову продукцію, яка зменшується на суму акцизного збору, розраховану виходячи з фактичних втрат спирту етилового при транспортуванні та зберіганні, у процесі виробництва готової продукції в межах норм, затверджених в установленому порядку, а також фактично повернутого невиправного браку.

При цьому має складатися розрахунок суми зменшення акцизного збору, за відповідною формою, наведеною у додатку 2 до Порядку.

Оскільки сума акцизного збору у податковому векселі визначається до моменту отримання спирту за діючими ставками акцизного збору під час його складання

(п. 4 Порядку), то відповідно сума акцизного збору обраховується за цими ставками на фактично повернутий невипраний брак, який утворився при використанні спирту, отриманого за таким векселем.

Визначена з урахуванням зменшення сума акцизного збору має бути сплачена до бюджету в рахунок погашення податкового векселя, виходячи з якої видається відповідна кількість марок акцизного збору, призначених для маркування готової продукції (частина третя статті 7 Закону).

Слід відзначити, що марка акцизного збору відповідно до абзацу другого статті 1 Закону це спеціальний знак, яким маркуються алкогольні напої та тютюнові вироби. Її наявність на цих товарах підтверджує сплату акцизного збору, легальність ввезення та реалізації на території України.

Умовою для отримання марок для маркування лікеро-горілчаної продукції, відповідно до статті 7Закону, є повна сплата акцизного збору, розрахованого за ставками на готову продукцію. Це підтверджується довідкою про сплату акцизного збору, в якій визначається кількість марок.

Оскільки отриманню марок передує сплата акцизного збору, то в суб’єкта господарювання нема підстав коригувати податкові зобов’язання на фактично понесені втрати, якщо з їх розрахунку було видано марки

.

Відповідно до пункту 29 Положення про виробництво, зберігання, продаж марок акцизного збору з голографічними захисними елементами і маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2003 року № 567, непошкоджені та невикористані марки приймаються їх продавцем. При цьому сплачена сума акцизного збору за висновком продавця відшкодовується покупцям або за їх бажанням зараховується в рахунок майбутніх платежів із розрахунку кількості фактично повернутих марок, крім суми акцизного збору, внесеної в рахунок погашення векселя.

Тобто

у разі зменшення податкового зобов’язання за векселем на суму невиправного браку з розрахунку цієї суми має бути зменшено кількість марок, що підлягають видачі. У випадку якщо марки вже були видані на всю сплачену суму акцизного збору за податковим векселем, фактично сплачену суму податку на понесені втрати необхідно врахувати для визначення кількості (зменшення) марок при їх наступній видачі.

Перший заступник голови О. Буханевич

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі