Теми статей
Обрати теми

Щодо компенсації днів відбуття та повернення з відрядження, які збігаються з вихідними, святковими або неробочими днями

Редакція ПБО
Лист від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08

Щодо компенсації днів відбуття та повернення з відрядження, які збігаються з вихідними, святковими або неробочими днями

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 19.06.2008 р. № 154/13/116-08

 

У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто Ваше звернення та повідомляється.

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.03.98 р. за № 218/2658 (із змінами), якщо працівник

відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку. Тобто це є обов’язком роботодавця.

Якщо наказом про відрядження передбачено

повернення працівника з відрядження у вихідний день, то працівникові може надаватися інший день відпочинку відповідно до законодавства у сфері регулювання трудових відносин. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який прибуває із відрядження у вихідний день, повинне бути врегульоване правилами внутрішнього трудового розпорядку.

Що стосується працівників, які направляються у

відрядження спеціально для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то такими працівниками слід вважати тих, які відряджаються з обов’язком працювати у ці дні, що має бути прямо обумовлено в наказі про відрядження. Компенсація за роботу у ці дні провадиться відповідно до ст. ст. 72, 73, 107 Кодексу законів про працю України.

Таким чином,

дні відбуття або повернення із відрядження, які збігаються з вихідними, святковими або неробочими днями, не вважаються такими, у які працівник спеціально відряджений для роботи, отже, й компенсації за роботу в ці дні не виплачується.

Директор Департаменту І. Товстенко



коментар редакції

Право на додатковий день відпочинку та компенсацію в разі вибуття або повернення з відрядження у вихідний день

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59,

якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після його повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку. У листі, що коментується, Мінпраці акцентує увагу на тому, що в цьому випадку роботодавець зобов’язаний саме надати інший день відпочинку.

Щодо випадку, коли наказом про службове відрядження передбачено повернення працівника з відрядження у вихідний день, то відповідно до Інструкції № 59 працівнику

може надаватися інший день відпочинку згідно із законодавством у сфері регулювання трудових відносин. Роз’яснюючи це положення, фахівці Мінпраці зазначили таке. Питання щодо надання іншого дня відпочинку для працівника, який повертається з відрядження у вихідний день, має бути врегульовано правилами внутрішнього трудового розпорядку. Інакше кажучи, якщо в зазначених правилах установлено надання іншого дня відпочинку, то його обов’язково має бути надано працівнику, у противному разі інший день відпочинку працівнику не надається.

Крім того, Мінпраці зазначає: якщо день вибуття або день прибуття працівника з відрядження збігається з вихідним, святковим чи неробочим днем, то це не означає, що такий працівник спеціально відряджається для роботи в такі дні. І відповідно такі дні не підлягають оплаті в подвійному розмірі згідно зі ст. 72, 107 КЗпП.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі