Теми статей
Обрати теми

Щодо обчислення середньоденної (середньогодинної) зарплати за сумісництвом для розрахунку лікарняних

Редакція ПБО
Лист від 23.11.2007 р. № 653/020/99-07

Щодо обчислення середньоденної (середньогодинної) зарплати за сумісництвом для розрахунку лікарняних

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 23.11.2007 р. № 653/020/99-07

(витяг)

 

<...>

3. Змінами, внесеними постановою № 949* до пункту 21**, уточнюється норма щодо подання необхідних документів для випадків, коли застрахована особа працює, крім основного місця роботи, на кількох роботах за сумісництвом, для призначення страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця. Також визначено порядок розрахунку середньоденної (середньогодинної) заробітної плати для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності (допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами), якщо особа працює за основним місцем роботи та за сумісництвом.

* Постанова КМУ від 18.07.2007 р. № 949. —

Прим. ред.

** Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266. —

Прим. ред.

Так,

середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід) за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у відповідному періоді розрахункового періоду за основним місцем роботи. Це стосується і випадків, коли застрахована особа за місцем робота за сумісництвом не мала відпрацьованих робочих днів протягом 6 місяців перед настанням страхового випадку, але має відпрацьовані робочі дні за місцем роботи за сумісництвом перед настанням страхового випадку (приклади наведено у додатку 1 до Порядку).

Якщо

працівник за місцем роботи за сумісництвом відпрацював у розрахунковому періоді менше робочих днів ніж за основним місцем роботи, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід) за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у розрахунковому періоді за місцем роботи за сумісництвом. При цьому сумарна заробітна плата, з якої розраховуються страхові виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за сумісництвом не може перевищувати розмір максимальної величини (граничної суми) заробітної плати (доходу), оподатковуваного доходу (прибутку), з яких сплачуються страхові внески до Фонду.

Якщо

працівник за основним місцем роботи не мав відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді, але у цей час працював за сумісництвом, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід) за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів (годин) у розрахунковому періоді за місцем роботи за сумісництвом***.

****

Див. також матеріал на с. 39. Прим. ред.

Заступник директора департаменту політики державного соціального страхування О. Постоюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі