Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Розрахунок допомоги по вагітності та пологах

Редакція ПБО
Стаття

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах

 

Приводом для написання цієї статті став лист нашої читачки із запитанням щодо порядку розрахунку допомоги по вагітності та пологах працівниці, яка має два різні місця роботи. Про те, як нарахувати допомогу по вагітності та пологах у такому випадку, і йтиметься в цій статті.

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

 

Докладніше про ситуацію. Жінка на одному підприємстві за основним місцем роботи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а на іншому підприємстві працює за сумісництвом на умовах неповного робочого часу. При цьому вона знову збирається в декретну відпустку. Як у цьому випадку розраховується допомога по вагітності та пологах за основним місцем роботи та за сумісництвом?

Перш ніж розглянути числовий приклад щодо розрахунку допомоги по вагітності та пологах, зупинимося на правових моментах цього питання.

Відповідно до

ст. 50 Закону № 2240 допомога по вагітності та пологах призначається та надається за основним місцем роботи та за сумісництвом у порядку, визначеному КМУ, а саме згідно з Порядком № 1266.

Щодо порядку розрахунку допомоги по вагітності та пологах у цій ситуації

за основним місцем роботи: згідно з п. 10 Порядку № 1266, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа не мала заробітної плати з поважних причин, які зазначено в п. 4 Порядку № 1266, то середня зарплати для розрахунку страхових виплат визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівнику на момент настання страхового випадку. Однією з поважних причин, зазначених у п. 4 Порядку № 1266, є відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Таким чином, за основним місцем роботи цій працівниці на підставі листка непрацездатності повинні розрахувати допомогу по вагітності та пологах виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівниці на момент настання відпустки по вагітності та пологах.

Разом з тим відповідно до

абз. 7 п. 14 Порядку № 1266, якщо середня заробітна плата обчислюється згідно з п. 10 Порядку № 1266, то середньоденна зарплата за один робочий день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу), установленої на момент настання страхового випадку, на середньомісячну кількість робочих днів, установлену на підприємстві.

Як відомо, право роз’яснювати положення

Порядку № 1266 надано Мінпраці. У свою чергу, щодо того, як визначається середньомісячна кількість робочих днів, Мінпраці відповіло в листі від 08.01.2008 р. № 9783/0/14-07/020 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 8). Так, для розрахунку середньоденної заробітної плати береться кількість робочих днів за балансом робочого часу підприємства (підрозділу) у розрахунковому періоді 6 місяців.

Слід урахувати, що тарифні ставки (посадові оклади) на підприємствах, в установах та організаціях із часом переглядаються. Тому при розрахунку допомоги по вагітності та пологах необхідно виходити з тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівниці станом на початок відпустки по вагітності та пологах.

Перейдемо до розгляду порядку розрахунку допомоги по вагітності та пологах на підприємстві, на якому працівниця працює

за сумісництвом.

Згідно з

п. 21 Порядку № 1266, якщо застрахована особа працює за сумісництвом, то страхові виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами і оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі копії листка непрацездатності, виданого в установленому порядку, завіреного підписом керівника та печаткою за основним місцем роботи, і довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи.

Середньоденна (середньогодинна) заробітна плата (дохід) за місцем роботи

за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподатковуваного доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих днів (годин) у відповідному періоді розрахункового періоду за основним місцем роботи.

Якщо в особи в розрахунковому періоді за місцем роботи за сумісництвом кількість відпрацьованих днів (годин) менше ніж за основним місцем роботи, для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески за фактично відпрацьовані календарні місяці (відпрацьований час), на кількість робочих днів (годин) за місцем роботи за сумісництвом.

У цій ситуації скористаємося роз’ясненнями Мінпраці, викладеними в

листі від 23.11.2007 р. № 653/020/99-07 (див. с. 14): у разі якщо працівник за основним місцем роботи не відпрацював жодного робочого дня в розрахунковому періоді, але в цей час він працював за сумісництвом, середньоденна (середньогодинна) заробітна плата за місцем роботи за сумісництвом обчислюється шляхом ділення нарахованої в розрахунковому періоді заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість робочих днів (годин) у розрахунковому періоді за місцем роботи за сумісництвом.

Наведемо умовний числовий приклад, що ілюструє порядок розрахунку допомоги по вагітності та пологах, у нашій ситуації як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Приклад.

Згідно з листком непрацездатності працівниці має бути надано відпустку по вагітності та пологах з 22 вересня 2008 року по 25 січня 2009 року. Ця працівниця за основним місцем роботи на початок відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, посадовий оклад на початок відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами становив 1500 грн. Працівниця також станом на початок відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами працювала на умовах неповного робочого часу (0,75 ставки) на іншому підприємстві за сумісництвом.

Спочатку розрахуємо допомогу по вагітності та пологах, яку працівниці повинні нарахувати та виплатити

за основним місцем роботи.

Визначимо середньомісячну кількість робочих днів.

Загальна кількість робочих днів за балансом робочого часу підрозділу підприємства, на якому значиться працівниця за основним місцем роботи, у розрахунковому періоді (березень — серпень 2008 року) склала:

20 + 21 + 19 + 19 + 23 + 20 = 122 (робочі дні).

Середньомісячна кількість робочих днів:

122 : 6 = 20,33.

Середньоденна заробітна плата:

1500 : 20,33 = 73,78 (грн.).

Допомога по вагітності та пологах за основним місцем роботи становитиме:

73,78 х 88 = 6492,64 (грн.),

де 88 — кількість робочих днів, що припадають на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Розрахуємо суму допомоги по вагітності та пологах, яку працівниці повинні нарахувати та виплатити

за сумісництвом. Припустимо, що посадовий оклад за сумісництвом становив 2500 грн. на місяць.

Оклад за місяць у розрахунку 0,75 ставки становив: 2500 х 0,75 = 1875 (грн.)

Визначимо загальну суму заробітної плати за розрахунковий період (березень – серпень 2008 року):

1875 х 6  = 11250 (грн.)

Визначимо середньоденну зарплату:

11250 : (20+21+19+19+23+20) = 11250 : 122 = 92,21 (грн.)

Сума допомоги по вагітності та пологах на підприємстві, де працівниця працює за сумісництвом, складе:

92,21 х 88 = 8114,48 (грн.).

На завершення варто нагадати, що допомога по вагітності та пологах не обкладається ні податком з доходів, ні внесками до соціальних фондів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі