Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Душова кабінка — повноправний об’єкт основних фондів будівельного підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Душова кабінка — повноправний об’єкт основних фондів будівельного підприємства

 

Підприємство, що працює на загальній системі оподаткування, виконує будівельні роботи. Чи можна амортизувати як об’єкт основних фондів душову кабінку вартістю 2400 грн. (у тому числі ПДВ — 400 грн.), установлену у приміщенні офісу підприємства?

(м. Харків)

 

Душова кабінка, установлена в санітарно-побутовому приміщенні офісу будівельного підприємства

, вартістю понад 1000 грн. є виробничим основним фондом та підлягає амортизації у складі основних фондів групи 3.

Наведемо аргументи. Експлуатуючи душову кабінку, будівельне підприємство виконує одне із завдань з охорони праці. Нагадаємо: згідно зі

ст. 1 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII (далі — Закон про охорону праці) під охороною праці розуміється в тому числі і система санітарно-гігієнічних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я та працездатності людини у процесі трудової діяльності. Причому фінансування заходів щодо охорони праці має здійснюватися безпосередньо роботодавцем (ст. 19 Закону про охорону праці).

Без організації санітарно-гігієнічних заходів для працівників, зайнятих на будівельних роботах, будівельному підприємству не обійтися. Не стоятиме на заваді і те, що офіс будівельного підприємства, по суті, є приміщенням адміністративного призначення. Зауважимо: навіть якщо душовою кабіною у цьому разі користуються адміністративні працівники офісу (директор, інженер, архітектор чи кошторисник) після повернення з об’єкта будівництва, адже обов’язки підприємства щодо санітарно-гігієнічних заходів поширюються і на цю категорію працівників.

Обладнання

санітарно-побутових приміщень є заходом, витрати на здійснення якого підприємство має право включити до складу валових витрат (див. абзац дев’ятий п. 1 Переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат, затвердженого постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994). І незважаючи на те що в Переліку йдеться про валові витрати, вважаємо, тут можна провести аналогію для підтвердження права амортизувати душову кабіну у складі основних фондів, адже її використання пов’язане з охороною праці, а отже, відноситься до господарської діяльності підприємства.

Крім того, відповідно до

абзацу восьмого п.п. 8.1.4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) невиробничими вважаються об’єкти основних фондів, які розміщено в невиробничих приміщеннях (використовуються в таких приміщеннях). Оскільки душова кабіна розміщується в адміністративному (тобто у виробничому) приміщенні, то навіть формально вона не потрапляє під визначення невиробничих фондів.

Так, у

листі від 14.01.2002 р. № 256/6/15-1216 ДПАУ дозволяє амортизувати у складі виробничих фондів холодильник, мікрохвильову піч та чайник, придбані для створення необхідних умов працівникам, а також за умови, що вони використовуються безпосередньо в управлінських та виробничих приміщеннях. Такий самий позитивний тон має й постанова ВГСУ від 03.08.2005 р. у справі № 25/289 (у частині підтвердження того, що кавоварки, обігрівачі, електрочайники для створення необхідних умов працівникам апарату управління підприємства пов’язані з господарською діяльністю).

Однак маємо попередити, що деякі податківці на місцях дотримуються протилежної думки, вважаючи витрати на придбання об’єктів, що поліпшують умови праці працівників (мікрохвильових печей, холодильників, кондиціонерів), витратами, не пов’язаними з господарською діяльністю (див.

лист ДПА в Харківській області від 15.06.2006 р. № 2303/10/15-220, а також консультацію у «Віснику податкової служби України», 2007, № 42).

Ми ж підтримуємо позицію про «господарність» таких об’єктів і відповідно вважаємо, що

підприємство в цьому разі має право амортизувати душову кабінку як об’єкт основних фондів.

В обліку підприємства операції з придбання душової кабінки як об’єкта основних фондів покажемо в таблиці.

 

Податковий та бухгалтерський облік придбання душової кабінки

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Перераховано постачальнику грошові кошти за душову кабінку

371

311

2400

—*

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

644

400

3

Отримано душову кабінку від постачальника

152

631

2000**

4

Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

400

5

Відображено залік заборгованості

631

371

2400

6

Відображено введення в експлуатацію душової кабінки

109

152

2000

7

Нараховано амортизацію на вартість душової кабінки (умовно)

92

131

60

* У податковому обліку балансова вартість ОФ групи 3 збільшується на суму вартості душової кабінки (тобто на 2000 грн.) на початок кварталу, наступного за кварталом її оприбуткування

(п.п. 8.3.5 Закону про податок на прибуток) .

** Якщо ж підприємство в податковому обліку все-таки вирішить обліковувати душову кабінку як невиробничі фонди, то в бухгалтерському обліку суму ПДВ необхідно врахувати у складі первісної вартості такого об’єкта основних засобів на підставі п. 8 П(С)БО 7.

 

Наталія ДЗЮБА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі