Теми статей
Обрати теми

Реквізити податкової накладної. Як нумерувати податкові накладні

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Реквізити податкової накладної

 

Як нумерувати податкові накладні

 

Опишіть порядок нумерації податкових накладних. Чи можна здійснювати нумерацію наростаючим підсумком з початку року?

(м. Полтава)

 

Відповідно до

п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ одним з обов’язкових реквізитів податкової накладної, що складається в момент виникнення податкових зобов’язань продавця, є порядковий номер. Як передбачено п. 3 Порядку № 165, порядковий номер податкової накладної має відповідати порядковому номеру Реєстру отриманих та виданих податкових накладних.

Згідно з формою Реєстру, затвердженою

наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244, нумерація податкових накладних кожного місяця починається з першого номера.

Разом з тим податківці вважають, що наскрізна нумерація податкових накладних наростаючим підсумком з початку року не є порушенням нормативно-правових актів з питань обкладення ПДВ (див. «Вісник податкової служби України», 2005, № 38,

лист ДПА м. Києва від 04.11.2005 р. № 1009/10/31-106). Отже, суб’єкт господарської діяльності може на свій розсуд використовувати щомісячний або річний порядок нумерації податкових накладних. Традиційно бухгалтери обнуляють нумерацію податкових накладних з початку року.

Слід мати на увазі, що при щомісячному порядку нумерації досягти збігу номера податкової накладної з номером у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних не завжди вдається. Так, нумерація порушується вже при виписуванні Розрахунку коригування кількісних та вартісних показників (додаток 2 до податкової накладної), дані якого також відображаються в Реєстрі.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі