Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкової накладної. Часткова поставка, що не має відокремленої вартості

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної

 

Часткова поставка, що не має відокремленої вартості

 

Наше підприємство поставляє обладнання, що складається з кількох елементів, поставка яких іноді відбувається в різних податкових періодах. У договорі визначено вартість усього комплекту, без зазначення ціни кожного елемента. Як правильно складати податкові накладні, якщо такі поставки є першою подією?

(м. Київ)

 

Частина 4 п.п. 7.2.3. Закону про ПДВ

передбачає, що податкова накладна складається на кожну повну або часткову поставку товарів (робіт, послуг). У разі якщо частина товару (робот, послуг) не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку до податкової накладної в порядку, установленому центральним органом державної податкової служби України, та враховується при визначенні загальних податкових зобов’язань.

З наведеної норми

Закону про ПДВ можна дійти висновку, що при поставці частини товару, що не має відокремленої вартості, зобов’язання теж повинні виникати частково, і порядок визначення такої частини має встановлюватися головним податковим органом України.

У

п. 15 Порядку № 165 встановлено: «у разі коли частина товару (послуги) не містить відокремленої вартості, перелік (номенклатура) частково поставлених товарів зазначається в додатку 1 до податкової накладної та в повній вартості враховується в податковій накладній та загальних податкових зобов’язаннях...».

Отже, ДПАУ встановлено порядок, за якого будь-якій частині товару, що не має відокремленої вартості, відповідає

100 % податкових зобов’язань усього товару!

Тому в разі, коли частина відвантаженого товару не має відокремленої вартості, заповнюється додаток 1 до податкової накладної, у графах 3 — 7 якого зазначаються дані щодо товару, який підлягає поставці та вартість якого визначено в договорі; до графи 8 вписується найменування частин, що поставляються (що не мають відокремленої вартості), до графи 9 — одиниця виміру, а у графі 10 зазначається кількість кожного найменування; у графах 11 — 13 відображаються аналогічні дані про ще не поставлені частини. Такий додаток складається у двох примірниках, оригінал видається покупцю (разом з податковою накладною), а копія залишається у продавця.

Податкова накладна складається при першому відвантаженні, і в ній зазначається повна вартість товару, який передбачається поставити покупцю.

Таким чином, при поставці частини товару, що не має відокремленої вартості, у продавця виникають податкові зобов’язання на повну вартість товару, а у покупця — право на податковий кредит також на повну вартість.

При подальших поставках частин товару, що не мають відокремленої вартості, також складаються додатки 1 до первісної податкової накладної, в яких до граф 8 — 10 переносяться дані з граф 11 — 13 попереднього додатка в міру поставки. При поставці останньої складової товару графи 11 — 13 додатка 1 до податкової накладної не заповнюються. Податкові накладні на такі поставки не складаються, оскільки податкові зобов’язання при цьому не виникають.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі