Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкової накладної. Пільгові та оподатковувані поставки, що здійснюються одночасно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної

 

Пільгові та оподатковувані поставки, що здійснюються одночасно

 

Підприємство продає одному покупцю зошити учнівські вітчизняного виробництва (звільнені від оподаткування згідно з п.п. 5.1.2 Закону про ПДВ) на суму 500 грн. і папки-накопичувачі на суму 600 грн., у тому числі ПДВ — 100 грн. Відвантаження таких товарів провадиться за однією накладною. Чи можна на таку операцію скласти одну податкову накладну?

(м. Харків)

 

Хоча форма податкової накладної дозволяє одночасно відобразити в одній податковій накладній операції з поставки як оподатковуваних, так і звільнених від обкладення ПДВ товарів (послуг), цього робити не слід.

У

п. 9 Порядку № 165 передбачено, що для операцій, які оподатковуються або звільнені від оподаткування, складаються окремі податкові накладні. Тому при одночасній поставці одному покупцю як оподатковуваних товарів (послуг), так і звільнених від оподаткування, продавець складає окремі податкові накладні (не допускається заповнення в одній накладній одночасно графи 10 і граф 7, 8 і 9).

Отже, підприємство зобов’язане скласти дві податкові накладні. В одній слід відобразити поставку зошитів на суму 500 грн. У такій накладній згідно з

п.п. 7.2.2 Закону про ПДВ та п. 10 Порядку № 165 у розділі VI графи 10 робиться запис «Без ПДВ» з посиланням на відповідний підпункт Закону про ПДВ, у цьому випадку п.п. 5.1.2.

У другій податковій накладній слід відобразити поставку папок-накопичувачів, що оподатковуються за ставкою 20 % у загальному порядку.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі