Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкової накладної. Товар одержує філія, а оплачує юридична особа:на кого виписувати податкову накладну

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення податкової накладної

 

Товар одержує філія, а оплачує юридична особа: на кого виписувати податкову накладну

 

Продавець відвантажує товари філії підприємства, а оплату за отриманий філією товар здійснює головне підприємство. На кого в цьому випадку оформляється податкова накладна?

(м. Севастополь)

 

Перш за все зауважимо, що філія відповідно до

ст. 95 ЦКУ є відокремленим підрозділом юридичної особи, що розташована за межами її місцезнаходження та здійснює всі або частину її функцій. При цьому філія не є ні юридичною особою (ст. 95 ЦКУ), ні суб’єктом господарювання (ст. 42, 55 ГКУ). Отже, вона не відповідає жодній з ознак «особи», перелічених у п. 1.2 Закону про ПДВ, а отже, не може бути зареєстрована платником ПДВ.

Разом з тим відповідно до

п. 2 Порядку № 165 головне підприємство — платник ПДВ може делегувати філії право виписування податкових накладних у разі, якщо не зареєстровані платниками податку на додану вартість філії самостійно здійснюють поставку товарів (послуг) і провадять розрахунки з постачальниками/споживачами. Для цього головне підприємство має присвоїти кожній філії окремий код (номер, шифр), про що письмово повідомити державний податковий орган за місцем її реєстрації як платника податку на додану вартість.

У цій ситуації, найімовірніше, ідеться про філії, наділені повноваженнями виписувати податкові накладні. У зв’язку з цим постачальник товарів має оформити податкову накладну

на філії головного підприємства.

Відповідно до

п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна складається на дату виникнення зобов’язань з ПДВ, а саме:

— на дату отримання грошових коштів в оплату товарів, що підлягають поставці;

— на дату відвантаження товарів залежно від того, яка з подій відбулася раніше.

Як випливає із запитання, першою подією було відвантаження товарів філії головного підприємства, а отже, саме на цю дату постачальник оформить податкову накладну. Зверніть увагу: при складанні податкової накладної для філії в полі «Особа (платник податку) — покупець» і «Місцезнаходження покупця» необхідно зазначити найменування і місце розташування

не тільки головного підприємства, а і філії — безпосереднього одержувача послуг*.

* Тут ми провели аналогію з порядком заповнення реквізитів податкової накладної філією — постачальником товарів (див. лист ДПАУ від 27.01.2006 р. № 1540/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 68), цей підхід підтримали податківці (див. «Думка фахівців офіційних органів»/«Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 74, с. 62.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі