Теми статей
Обрати теми

Замінники податкової накладної Заява зі скаргою на постачальника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Замінники податкової накладної

 

Заява зі скаргою на постачальника

 

У вересні 2008 року підприємство придбало товари у постачальника — платника ПДВ на умовах подальшої оплати. При відвантаженні товару постачальник виписав податкову накладну, однак припустився помилки в податковому номері покупця. На прохання про заміну податкової накладної постачальник відповів відмовою. Як у цій ситуації можна зберегти право на податковий кредит, якщо оплату буде здійснено тільки в листопаді 2008 року?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ при порушенні постачальником порядку заповнення податкової накладної одержувач товарів має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, що є підставою для включення сум ПДВ до складу податкового кредиту.

Для того щоб скористатися цим правом, покупцю товарів необхідно виконати дві умови:

1) додати заяву зі скаргою

тільки до декларації за звітний період, в якому мало бути видано податкову накладну (п. 7 Порядку № 165);

2) подати разом зі заявою копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що підтверджують

факт сплати податку (другий абзац п.п. 7.2.6. Закону про ПДВ).

З першою умовою складнощів немає: заяву зі скаргою слід подати разом з

декларацією за вересень, тобто не пізніше 20 жовтня 2008 року. При цьому на зворотному боці декларації необхідно зробити позначку про додану заяву.

Що ж стосується другої умови, то тут виникає проблема. У підприємства немає документів, що підтверджують сплату податку, оскільки відвантаження товару провадилося на умовах подальшої оплати. На наш погляд, у такому разі разом із заявою необхідно надати

копію договору купівлі-продажу товарів та видаткову накладну постачальника.

Найімовірніше, з цим будуть згодні і представники головного податкового відомства. Так, у консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 40, при розгляді питання про передачу заставленого майна заставодержателю у рахунок погашення кредиту вони зауважили таке: «У разі відмови з боку постачальника товарів (робіт, послуг) надати податкову накладну або при порушенні ним порядку її заповнення одержувач таких товарів (послуг) має право додати до податкової декларації за звітний період заяву зі скаргою на такого постачальника, що є підставою для включення сум цього податку до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що підтверджують факт сплати податку в результаті придбання таких товарів (послуг) (у цьому випадку —

договір та акт передачі).

Наведемо зразок заяви, яку має бути подано разом з декларацією за вересень 2008 року.

 

 

Начальнику ДПІ Київського району м. Харкова

головного бухгалтера ЗАТ «Мрія»

(код ЄДРПОУ 13589764)

Смирнової Т. Н.

 

заява

 

Доводимо до вашого відома, що 02.09.2008 р. нами було оприбутковано цукор у сумі 60000 грн. (у тому числі ПДВ — 10000 грн.), що надійшов від ТОВ «Полюс» за договором купівлі-продажу від 29.08.2008 р. Надходження цукру підтверджується накладною № 56 ТОВ «Полюс».

Податкову накладну № 56 ТОВ «Полюс» на суму 60000 грн. (у тому числі ПДВ — 10000 грн.) отримано своєчасно. Разом з тим при її заповненні було допущено помилку в податковому номері покупця (обов’язковому реквізиті податкової накладної). На наше прохання про заміну податкової накладної постачальник відповів відмовою.

Вважаємо, що відповідно до п.п. 7.2.6 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР ця заява є підставою для включення сум ПДВ за податковою накладною № 56 ТОВ «Полюс» у розмірі 10000 грн. до складу податкового кредиту.

До заяви долучаємо:

1) копію договору купівлі-продажу від 29.08.2008 р.;

2) копію накладної № 56 ТОВ «Полюс» від 02.09.2008 р.

 

02.10.2008 р.  Підпис Смирнова Т. Н.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі