Теми статей
Обрати теми

Заповнення Реєстру податкових накладних. Відображення в Реєстрі податкової накладної з розподіленням за п.п. 7.4.3 податкового кредиту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення Реєстру податкових накладних

 

Відображення в Реєстрі податкової накладної з розподіленням за п.п. 7.4.3 податкового кредиту

 

Підприємство придбало ОФ, які водночас використовуватимуться як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних операціях, у зв’язку з чим вхідний ПДВ щодо них згідно з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ підлягає розподілу. Як у цьому випадку відобразити отриману на такі ОФ від постачальника податкову накладну в Реєстрі?

(м. Полтава)

 

Нагадаємо: згідно з

п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ у разі одночасного використання товарів (робіт, послуг), що придбаваються (виготовляються), в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях, до податкового кредиту платник податків має право віднести лише частину вхідного ПДВ, що відповідає частці використання таких товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях звітного періоду (докладно про порядок такого ПДВ-розподілу йшлося у статті «Розподіляємо вхідний ПДВ за пп. 7.4.2 і 7.4.3: коли який підпункт застосовувати?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 29).

Однак визначити суму ПДВ, що включається до податкового кредиту, можливо лише

наприкінці звітного періоду (коли платнику податків стає відомим обсяг операцій, у тому числі оподатковуваних). Разом з тим відобразити податкову накладну в Реєстрі, як відомо, потрібно вже в момент її отримання (п. 9.2 Порядку № 244). У зв’язку з цим під час придбання товарів (робіт, послуг) з розподіленням податкового кредиту та при отриманні від постачальника податкової накладної радимо розділ І «Отримані податкові накладні» Реєстру отриманих та виданих податкових накладних заповнювати таким чином:

— унести отриману податкову накладну до Реєстру, заповнивши

спочатку щодо неї тільки графи 1 — 6 Реєстру;

— а вже

потім, здійснивши за результатами звітного періоду розподіл «вхідного» ПДВ (і визначивши частину, що включається, і частину, що не включається до податкового кредиту), заповнити за такою податковою накладною решту граф 7 — 14 Реєстру.

Побіжно вкажемо на

п. 11 листа ДПАУ від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 34, в якому пояснювалися особливості заповнення покупцем у такій ситуації розділу II «Податковий кредит» додатка 5. Так, у листі зазначалося, що в разі використання товарів (послуг) в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях (із розподіленням згідно з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ податкового кредиту) податковий кредит відображається в додатку 5 у відповідних його розділах «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» та «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту». Тому за таких умов одного контрагента буде відображено в розділі II додатка 5 двічі.

Разом з тим зауважимо, що на практиці платники податків

за погодженням зі своїми контролюючими органами часом використовують й інший підхід до заповнення Реєстру і додатка 5 у цьому випадку. Він передбачає, що отримана податкова накладна спочатку вноситься до Реєстру як звичайна накладна, що дає право на відображення податкового кредиту, виходячи з усієї суми вхідного ПДВ (тобто за такою податковою накладною у звичайному порядку заповнюються графи 1 — 8 Реєстру). А потім, здійснивши за підсумками періоду розподіл вхідного ПДВ та визначивши його частину, що не підлягає включенню до складу податкового кредиту, у Реєстрі таку суму з податкового кредиту сторнують. Для цього наприкінці періоду на підставі бухгалтерської довідки в Реєстрі здійснюється окремий запис, згідно з яким відповідна сума виключається з податкового кредиту — при цьому зі знаком «-» заповнюються графи 7 та 8 Реєстру з одночасним перенесенням сум із цих граф уже зі знаком « + » до граф 9 і 10 Реєстру. Також свої особливості в цьому випадку виникають і при заповненні додатка 5 (і, можливо, таке його заповнення комусь може здатися менш зручним). Так, включивши первісно отриману податкову накладну в звичайному порядку до розділу II «Податковий кредит» додатка 5, платник податків, розподіливши згодом вхідний ПДВ за підсумками звітного періоду, відображає в Реєстрі його частину, що не підлягає включенню до складу податкового кредиту, таким чином:

— зі знаком «-» у розділі «Операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» (рядок 10.1 декларації) із зазначенням при цьому в графі 2 такого розділу (увага!)

власного індивідуального податкового номера — ІПН;

— при цьому водночас саме на цю суму здійснюється запис у розділі «Операції з придбання з ПДВ, які не надають права формування податкового кредиту» (рядок 10.2 декларації) також із зазначенням при цьому

власного ІПН.

У ситуації, що склалася, вважаємо: погодивши це питання зі своїми контролюючими органами, платник податків може зупинитися на найприйнятнішому для нього порядку відображення таких операцій в облікових регістрах.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі