Теми статей
Обрати теми

Заповнення Реєстру податкових накладних. «Недійсність» податкової накладної, не внесеної постачальником до Реєстру

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення Реєстру податкових накладних

 

«Недійсність» податкової накладної, не внесеної постачальником до Реєстру

 

Підприємство своєчасно і належним чином виписало податкову накладну, однак помилково забуло відобразити її в розділі II Реєстру. Чи є підстави вважати таку податкову накладну недійсною? Чи можуть щодо цієї податкової накладної виникнути проблеми в покупця?

(м. Харків)

 

Ні, у цьому випадку податкова накладна

не може вважатися недійсною, оскільки її було своєчасно складено та належним чином оформлено підприємством. Адже платник податків виконав умови п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ та виписав податкову накладну в момент виникнення податкових зобов’язань, заповнивши належним чином її реквізити. Отже, вона — дійсний документ податкового обліку.

Інша справа, що

помилково відомості про таку накладну не було своєчасно внесено до Реєстру (що, у свою чергу, вже безпосередньо могло вплинути на суму податкових зобов’язань звітного періоду, якщо, скажімо, таку накладну також помилково не було враховано підприємством і при складанні відповідної декларації). Тому краще, якщо таку помилку платник податків устигне виявити до початку перевірки. Так, якщо таку помилку виявлять відразу в тому самому періоді складання податкової накладної, то її можна виправити, включивши таку накладну до розділу II Реєстру. Якщо ж це виявиться пізніше — коли звітний період виписування такої податкової накладної вже минув і звітність щодо нього вже здано, то в такому разі виправити таку допущену помилку, пов’язану із заниженням податкових зобов’язань, платник податків може через уточнюючий розрахунок або в поточній декларації, якщо помилку було допущено в попередньому періоді (з відображенням суми помилки по рядку 8.1 декларації та її розшифруванням у додатку 1). Також у разі недоплати податку, виправляючи помилку, не слід забувати про 5 % штраф. При цьому вважаємо, що відповідні виправлення платнику податків варто здійснити і в Реєстрі (хоча, зазначимо, Порядок № 244 на особливостях виправлення помилок у цьому документі не зупиняється). Для цього, вважаємо, запис про своєчасно не враховану податкову накладну (окремим рядком) належить внести до Реєстру поточного періоду, в якому виправляється помилка.

Однак ще раз повторимося: у цьому випадку можна говорити про

помилку, пов’язану з порушенням порядку ведення податкового обліку, але ніяк не з недійсністю податкової накладної. Адже всіх вимог законодавства щодо її складання було дотримано платником податків. Більше того, вважаємо, що така накладна не може розцінюватися як недійсна і у світлі фрази, поміщеної в самій її формі після табличної частини, де записано: «Суми ПДВ, нараховані (сплачені) у зв’язку з поставкою товарів (послуг), зазначених у цій накладній, визначені правильно, відповідають сумі податкових зобов’язань продавця та включені до реєстру отриманих та виданих податкових накладних». Адже це твердження, по суті, описує те, яким має бути належний подальший порядок обліку виписаної податкової накладної (з подальшим включенням її до Реєстру і до складу податкових зобов’язань, що декларуються платником податків), опускаючи при цьому можливість здійснення платником податків помилкових дій. Однак, від помилок, на жаль, як відомо, застрахуватися неможливо.

Щоправда, хочемо зауважити, що у податківців із цього приводу склалася інша думка. Так, у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 35 зазначалося, що податкова накладна, виписана та не включена до Реєстру на дату виписування,

не може вважатися належно оформленою. При цьому далі вказувалося, що таке порушення призводить до заниження податкових зобов’язань не лише у продавця, а й у покупця. У такий спосіб, очевидно, податківці також не хочуть визнавати за такою накладною і податковий кредит у покупця, з чим ми ніяк не можемо погодитися.

Зауважимо, що згідно з

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ підставою для відображення покупцем податкового кредиту є податкова накладна, видана постачальником. Отже, наявність податкової накладної є достатньою умовою для відображення податкового кредиту. Жодних інших умов для цього Закон про ПДВ не висуває. Тим більше Закон не ставить відображення податкового кредиту платником податків у залежність від податкового обліку інших осіб — постачальників (і, зокрема, від відображення податкової накладної постачальником у Реєстрі). Більше того, у п.п. 7.4.5 Закону про ПДВ, навпаки, йдеться лише про один випадок невідображення податкового кредиту — відсутність податкової накладної. Отже, при належно оформленій податковій накладній у покупця є всі законні підстави показати податковий кредит.

Побіжно також відзначимо ще одну норму

Закону. Так, аналогічну ситуацію, однак уже стосовно покупця, який не виконав відповідний запис у Реєстрі, прямо врегульовано п.п. 7.2.8 Закону про ПДВ. Згідно з цим підпунктом за наявності оригіналу податкової накладної невключення її до Реєстру не є підставою для відмови в зарахуванні суми податку, зазначеної в такій податковій накладній, до складу податкового кредиту такого платника податків. Вважаємо, що саме такий справедливий підхід аналогічно має діяти і щодо продавця.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі