Теми статей
Обрати теми

Заповнення Реєстру податкових накладних. Неоподатковувані послуги банку з РКО: чи потрібно відображати в Реєстрі?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення Реєстру податкових накладних

 

Неоподатковувані послуги банку з РКО: чи потрібно відображати в Реєстрі?

 

Підприємство перераховує банку плату за розрахунково-касове обслуговування. Ці банківські послуги ПДВ не обкладаються, а тому податкову накладну щодо них банк не виписує. Чи слід підприємству такі послуги, що не є об’єктом оподаткування, відображати в розділі І Реєстру отриманих та виданих податкових накладних?

(м. Вінниця)

 

Так, слід.

Хоча послуги з розрахунково-касового обслуговування, інкасації, а також інші банківські послуги не є об’єктом оподаткування згідно з

п.п. 3.2.5 Закону про ПДВ (і виписуванням податкової накладної не супроводжуються), відомості про такі неоподатковувані операції все одно повинні вноситися до Реєстру. Такий висновок випливає з Порядку № 244, п. 6 якого прямо передбачено, що в Реєстрі окремо обліковуються операції з придбання товарів (послуг) з метою використання в господарській діяльності для здійснення операцій, що обкладаються ПДВ (за ставкою 20 або 0 %), звільнених від оподаткування і таких, що не є об’єктом оподаткування, а також не призначених для використання платником податків у господарській діяльності. При цьому далі в п. 9.8 Порядку № 244 уточнюється, що в разі придбання товарів (послуг) та основних фондів, звільнених від оподаткування і таких, що не є об’єктом оподаткування, а також їх придбання в осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ, у графах 8, 10, 12 і 14 розділу І Реєстру проставляється позначка «Х». Цим Порядок № 244 прямо вказує на необхідність включення неоподатковуваних операцій до Реєстру, відзначаючи особливості його заповнення в цьому випадку. Великою мірою це пояснюється тим, що Реєстр, по суті, має на меті бути підґрунтям для заповнення ПДВ-декларації (п. 7 Порядку № 244). Побіжно зауважимо, що невнесення відповідної інформації до Реєстру і недотримання норм Порядку № 244 може загрожувати посадовим особам підприємства адмінштрафом за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі ст. 1631 КУпАП у розмірі від 5 до 10 нмдг (тобто від 85 до 170 грн.).

Таким чином, у Реєстрі слід відображати не лише оподатковувані та звільнені від оподаткування (пільговані) операції, а й операції, що

не є об’єктом оподаткування, зокрема, і неоподатковувані послуги банку з розрахунково-касового обслуговування. При цьому інформацію про такі послуги може бути внесено до Реєстру на підставі банківської виписки.

Додамо, що до розділу І Реєстру також потраплятимуть і операції з придбання товарів (робіт, послуг) у

неплатників ПДВ (про що йдеться і в п. 9.8 Порядку № 244). У такому разі позначку «Х» також слід проставити і у графі 5 розділу І Реєстру (п. 9.5 Порядку № 244). При цьому операції з такими особами відображаються в Реєстрі на підставі відповідних документів, що підтверджують поставку таких товарів/послуг (п. 8.5 Порядку № 244). Такими підтверджуючими документами, зокрема, можуть бути товарні накладні, акти виконаних робіт (наданих послуг), квитанції тощо.

Для порівняння зауважимо, що в іншому випадку — якщо, наприклад, уже

сам платник податків здійснюватиме операції поставки, що не є об’єктом оподаткування, то такі операції йому також потрібно відобразити в Реєстрі, включивши їх уже до розділу II, на що вказують графа 10 цього розділу і п. 6 Порядку № 244 (хоча податкова накладна при цьому не виписується).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі