Теми статей
Обрати теми

Відображення податкових накладних. Податкову накладну отримано із запізненням

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відображення податкових накладних

 

Податкову накладну отримано із запізненням

 

У вересні 2008 року підприємство отримало від постачальника податкову накладну, виписану в липні 2008 року. В якому рядку декларації з ПДВ слід відобразити суму податкового кредиту за такою податковою накладною?

(м. Рівне)

 

Як відомо, право відобразити податковий кредит з’являється у платника податків тільки

за наявності податкової накладної (п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ). А от суми сплаченого (нарахованого) податку, не підтверджені податковими накладними, до податкового кредиту включати не дозволяється (п.п. 7.4.5 Закону про ПДВ).

Отже,

отримавши податкову накладну від постачальника, платник податків набуває законного права відобразити податковий кредит за нею в періоді отримання у звичайному порядку. Значить, суму ПДВ за запізнілою податковою накладною буде включено до податкового кредиту по рядку 10.1 декларації.

Зауважимо, що такої ж думки

сьогодні дотримуються і податківці (п. 17 листа ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 32; лист ДПАУ від 10.08.2006 р. № 8799/6/16-1515-10). В цих листах, зокрема, роз’яснювалося: з урахуванням того, що податкові накладні, отримані із запізненням, уключаються до Реєстру того звітного періоду, в якому їх отримано, суми податкового кредиту за такими податковими накладними відображаються в загальній сумі податкового кредиту звітного періоду по рядку 10.1 декларації. При цьому, як пояснювалося в листах, такі суми ПДВ у додатку 1 до декларації показувати не потрібно, оскільки жодного коригування раніше відображеного податкового кредиту в такому разі не провадиться. Таке останнє уточнення щодо незаповнення додатка 1 до декларації, очевидно, з’явилося в листах у зв’язку з тим, що раніше ДПАУ в цьому питанні дотримувалася іншої думки та вважала, що суми податкового кредиту за запізнілими податковими накладними потрібно відображати в рядку, призначеному для коригування податкового кредиту, тобто по рядку 16 декларації, з відповідним їх розшифруванням у такому додатку 1 (лист ДПАУ від 11.08.2004 р. № 15316/7/15-2417 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 92). Сьогодні, як бачимо, ДПАУ відійшла від такої своєї старої позиції та цілком об’єктивно зупинилася на відображенні запізнілих податкових накладних у рядку 10.1 декларації.

Таким чином, у додатку 1 запізнілі податкові накладні не відображаються, а податковий кредит за ними (так само, як і за іншими операціями), розшифровуватиметься в додатку 5 до декларації.

Для порівняння зауважимо, що

іншу ситуацію — коли, наприклад, у вересні 2008 року платник податків виявить липневу податкову накладну, яку при цьому було ним також і отримано в періоді виписування — липні 2008 року (що підтверджується документально, наприклад, записом у журналі вхідної кореспонденції, Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних), однак, яку помилково досі так і не було віднесено до складу податкового кредиту за декларацією, — уже слід розцінювати як виправлення помилки. Тому, якщо платник податків виправлятиме її в поточній декларації, то в такому разі суму своєчасно не врахованого податкового кредиту він покаже вже в рядку 16.1 (з її відповідним розшифруванням у додатку 1).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі