Теми статей
Обрати теми

Відображення податкових накладних. Строки давності за податковою накладною

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відображення податкових накладних

 

Строки давності за податковою накладною

 

Підприємство у жовтні 2008 року отримало від постачальника податкову накладну, виписану ще у червні 2005 року. Чи можна тепер, у 2008 році, показати податковий кредит за такою податковою накладною, включивши її, наприклад, до податкового кредиту жовтня 2008 року?

(м. Львів)

 

Вважаємо, що у платника податків у цьому випадку є всі підстави

відобразити податковий кредит за такою запізнілою податковою накладною (включивши її до податкового кредиту жовтня 2008 року), однак хочемо попередити, що податківці в цьому питанні дотримуються іншої думки (про це дещо пізніше).

Розглянемо ситуацію докладніше.

Хоча

Закон про ПДВ і передбачає відображення наслідків у податковому обліку за правилом першої події (і, зокрема, податкового кредиту за датою оплати чи отримання товарів, робіт, послуг — п.п. 7.5.1), разом з тим віднести суму сплаченого (нарахованого) ПДВ до складу податкового кредиту платник податків може за наявності підтверджуючого документа — податкової накладної (п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ). Виходить, що для формування податкового кредиту важливе значення, по суті, має фактичне отримання податкової накладної. При цьому зауважимо: граничного строку для отримання податкової накладної покупцем Закон про ПДВ не встановлює.

Отже, отримавши від постачальника податкову накладну, платник податків

у періоді її надходження набуває законного права показати податковий кредит. Оскільки податкову накладну, як зазначається в запитанні, отримано від постачальника у жовтні 2008 року, тому жовтень і є для платника податків тим періодом, в якому він отримав право віднести суму сплаченого (нарахованого) ПДВ на підставі податкової накладної, що надійшла, до складу податкового кредиту.

Разом з тим податківці думають інакше, вважаючи, що при формуванні податкового кредиту за запізнілою податковою накладною потрібно орієнтуватися не на період її отримання, а на період, коли таку податкову накладну

мало бути виписано. Причому саме з урахуванням такого періоду, на їх думку, і потрібно здійснювати відлік строків давності за податковою накладною, щоб з’ясувати можливість відображення за нею податкового кредиту. Так, у листі ДПАУ від 10.08.2006 р. № 8799/6/16-1515-10 роз’яснювалося: оскільки податкова накладна є звітним податковим документом і водночас розрахунковим документом та виписується в момент виникнення податкових зобов’язань, то до неї також застосовуються норми ст. 15 Закону № 2181; при цьому аналогічне правило застосовується і при формуванні податкового кредиту. Схожий висновок було зроблено і в листі ДПАУ від 15.12.2006 р. № 23644/7/16-1517-20 // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 24, а також у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 48, де зазначалося, що податкову накладну, отриману після закінчення строків давності, не може бути використано для відображення податкового кредиту. Отже, тільки здійснивши спочатку (орієнтуючись на період виписування) перевірку податкової накладної на закінчення строків даності, на думку податківців, можна вирішити питання з відображенням за нею податкового кредиту. І якщо виявиться, що за запізнілою податковою накладною строк давності закінчився (тобто минуло понад 1095 днів з дня граничного строку подання декларації за той період, в якому мало бути виписано таку податкову накладну), то вона не може бути підставою для збільшення податкового кредиту у покупця.

Ми не можемо з цим погодитися і вважаємо, що строки давності до запізнілої податкової накладної застосовувати таким чином неправильно. Адже отримання податкової накладної із запізненням

не є помилкою! Більше того, для початку відліку строку давності (1095 днів) покупцю, власне, і важливий насамперед саме сам факт отримання податкової накладної. І лише після того, як податкову накладну вже фактично отримано покупцем, можна говорити про початок перебігу строків давності (періоду в 1095 днів, протягом яких платник податків набуває права задекларувати за нею суму податкового кредиту). До того ж, у випадку із запізнілою податковою накладною вважаємо, що покупець не повинен позбавлятися свого законного права на податковий кредит щодо сплачених (нарахованих) сум ПДВ через те, що податкова накладна до нього запізнилася не з його вини.

Для порівняння зауважимо:

ситуація була б іншою, якби у жовтні 2008 року підприємство виявило таку податкову накладну за червень 2005 року, яку, припустимо, при цьому було отримано ним у червні 2005 року (і цей факт підтверджено документально), але яку помилково так досі й не було враховано при формуванні податкового кредиту. У такому разі, дійсно, слід було б говорити про помилку платника податків, який своєчасно (у червні 2005 року) не включив таку податкову накладну до складу податкового кредиту і тому тепер, у жовтні 2008 року, остаточно втратив на це право внаслідок закінчення за такою податковою накладною строків давності (1095 днів). При цьому строки давності за такою податковою накладною слід було б відлічувати таким чином: (1) податкову накладну отримано підприємством у червні 2005 року, (2) граничний строк подання декларації за червень 2005 року, в якій мало бути відображено податковий кредит за такою податковою накладною, припадав на 20 липня 2005 року, отже, (3) підприємство мало право збільшити податковий кредит за такою податковою накладною не пізніше 19.07.2008 р. (20.07.2005 р. + 1095 днів). А от після цієї дати покупець правом на збільшення податкового кредиту скористатися вже не може.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі