Теми статей
Обрати теми

Бюджетний облік. Обмін необоротними активами

Редакція ПБО
Стаття

Обмін необоротними активами

 

На балансі бюджетної установи значиться автомобіль, на який нараховано знос у розмірі 100 %. Чи можна обміняти такий автомобіль на новий, передавши його до автосалону і доплативши при цьому різницю? Хто має право дозволити такий обмін? Як оформити таку операцію?

 

Основними документами, що визначають правила списання та передачі основних засобів бюджетних установ, є:

— Порядок списання об’єктів державної власності, затверджений постановою КМУ від 08.11.2007 р. № 1314 (далі —

Порядок № 1314);

— постанова КМУ «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» від 21.09.98 р. № 1482 (далі —

постанова № 1482);

— Типова інструкція про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ, затверджена наказом Держказначейства України та Мінекономіки України від 10.08.2001 р. № 142/181 (далі —

Інструкція № 142/181).

Зазначеними документами передбачено всі випадки списання необоротних активів та матеріальних цінностей бюджетних установ, а також визначено порядок проведення всіх процедур, пов’язаних з цією операцією.

Відповідно до

п. 4 Порядку № 1314 списанню з балансів бюджетних установ підлягає майно, яке:

— не може бути відчужене, безоплатно передане державним підприємствам, установам чи організаціям і щодо якого не може бути застосовано інші способи управління (або їх застосування може бути економічно неефективним);

— морально застаріле;

— фізично зношене;

— непридатне для подальшого використання, зокрема, у зв’язку з будівництвом, розширенням, реконструкцією та технічним переоснащенням або пошкоджене внаслідок аварії чи стихійного лиха, що не підлягає відновленню;

— виявлене в результаті проведеної інвентаризації як нестача.

Списання з балансу бюджетних установ матеріальних цінностей здійснюється шляхом їх:

— продажу;

— безоплатної передачі;

— ліквідації.

У цьому випадку керівник хоче безоплатно передати автомобіль автосалону з метою придбання нового, доплативши при цьому відповідну різницю. Розглянемо, в яких випадках можлива безоплатна передача необоротних активів, що перебувають на балансі бюджетних установ.

Згідно з вимогами

п. 21 Інструкції № 142/181 безоплатна передача матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ дозволяється тільки:

— якщо установа утримується за рахунок коштів

державного бюджетуу межах одного центрального органу виконавчої влади (головного розпорядника бюджетних коштів);

— якщо установа утримується за рахунок коштів

місцевих бюджетіву межах установ одного місцевого бюджету.

Передачу майна бюджетні установи здійснюють на підставі:

рішення (розпорядження) КМУ — при передачі майна між центральними органами виконавчої влади чи іншими головними розпорядниками бюджетних коштів (наприклад, при передачі майна зі сфери управління Міністерства внутрішніх справ до сфери управління Міністерства аграрної політики);

рішення органу, уповноваженого управляти майном (рішення головного розпорядника бюджетних коштів), — при передачі майна між організаціями, що належать до сфери управління одного центрального органу виконавчої влади чи одного розпорядника бюджетних коштів (наприклад, передача медичного обладнання, транспортних засобів від одного закладу охорони здоров’я іншому, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я, здійснюється на підставі наказу цього міністерства).

На сьогодні порядок безоплатної передачі необоротних активів бюджетними установами врегульовано

постановою № 1482.

Відповідно до цього документа передача об’єктів права державної власності від однієї установи іншим установам, що належать до сфери управління того самого органу, уповноваженого управляти державним майном, здійснюється

на підставі рішення цього органу, погодженого з установами, а в разі передачі їх структурного підрозділу чи нерухомого майна — також з Фондом держмайна та Мінекономіки.

Разом з тим у

ч. 4 ст. 293 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV йдеться про те, що об’єктом міни (бартеру) не може бути майно, віднесене законодавством до основних фондів, що належить до державної чи комунальної власності, у разі якщо друга сторона договору міни (бартеру) не є відповідно державним або комунальним підприємством.

Крім того, у

листі Держказначейства від 15.08.2007 р. № 3.4-06/1886-9767 наголошується, що на сьогодні питання проведення розрахунків у негрошовій формі, у тому числі шляхом взаємозаліку, не регламентовано жодним нормативно-правовим актом. Такі операції може бути здійснено тільки в разі прийняття відповідного нормативно-правового документа, в якому буде врегульовано механізм проведення таких операцій.

Із цього слідує, що

безоплатна передача необоротних активів, що перебувають на балансі бюджетних установ, можлива тільки між бюджетними установами, причому з дотриманням зазначених вище умов. Безоплатної передачі необоротних активів бюджетних установ іншим юридичним або приватним особам чинним законодавством не передбачено.

Тому бюджетна установа не може безоплатно передати автомобіль, який їй належить, іншим суб’єктам господарювання, оскільки таку передачу не передбачено чинними законодавчими та нормативними актами.

У разі виникнення потреби в заміні старого автомобіля на новий бюджетна установа може продати таке майно на конкурсній основі (через біржу чи на аукціоні) з урахуванням вимог

Порядку відчуження об’єктів державної власності, затвердженого постановою КМУ від 06.06.2007 р. № 803, і придбати новий автомобіль (за умови, що витрати на його придбання передбачено кошторисом).

Вікторія Матвєєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі