Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Платник ПДВ, який не має права на бюджетне відшкодування і не подає додаток 3 до декларації з ПДВ, за умови заповнення рядка 24 цієї декларації подавати додаток 2 зобов'язаний

Редакція ПБО
Стаття

Платник ПДВ, який не має права на бюджетне відшкодування і не подає додаток 3 до декларації з ПДВ, за умови заповнення рядка 24 цієї декларації подавати додаток 2 зобов’язаний

 

Платник ПДВ, який зареєстрований менше 12 календарних місяців, протягом цього періоду не має права на бюджетне відшкодування і не подає додаток 3 до декларації з ПДВ. Чи зобов’язаний такий платник при цьому разом з декларацією з ПДВ подавати додаток 2 до неї, якщо в цій декларації заповнений ряд.24?

 

Згідно з п.п. 7.7.11 п. 7 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР не мають права на отримання бюджетного відшкодування:

а) особа, яка:

— була зареєстрована як платник цього податку менше ніж за 12 календарних місяців до місяця, за наслідками якого подається заява на бюджетне відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів за рішенням Кабінету Міністрів України);

— мала обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів);

— не провадила діяльність протягом останніх дванадцяти календарних місяців;

б) особа, яка є платником єдиного податку за спрощеною системою оподаткування, обліку та звітності, що передбачають сплату цього податку у спосіб, відмінний від установленого цим Законом, або звільнення від такої сплати.

Згідно з пп. 5.11 і 5.12 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166 (далі — Порядок), якщо за результатами поточного звітного (податкового) періоду платником податку визначено від’ємне значення різниці між сумою податкових зобов’язань і сумою податкового кредиту, сума визначеного від’ємного значення враховується у зменшення суми податкового боргу за попередні звітні (податкові) періоди з податку на додану вартість, у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до закону (відображається в рядку 22.1 податкової декларації), а решта зараховується до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (відображається в рядку 22.2 податкової декларації поточного звітного (податкового) періоду та переноситься до рядка 23.1 податкової декларації наступного звітного (податкового) періоду).

Якщо в наступному звітному податковому періоді різниця між сумою податкових зобов’язань і сумою податкового кредиту з урахуванням залишку такого від’ємного значення минулого звітного (податкового) періоду, що включається до складу податкового кредиту поточного звітного (податкового) періоду, має від’ємне значення, то платником податку разом з податковою декларацією подаються Довідка щодо сум залишку від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, та підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (додаток 2 до декларації з ПДВ) та Розрахунок суми бюджетного відшкодування (додаток 3 до декларації з ПДВ).

При цьому п.п. 5.12.1 Порядку та власне форма додатка 3 до декларації з ПДВ містять застереження, згідно з яким не мають права на подання вказаного Розрахунку, зокрема, особи, які були зареєстровані як платники цього податку менше ніж за 12 календарних місяців до місяця, за наслідками якого подається заява на бюджетне відшкодування (крім нарахування податкового кредиту внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів за рішенням Кабінету Міністрів України).

Щодо додатка 2 до декларації з ПДВ аналогічні законодавчі застереження відсутні.

Таким чином, якщо підприємство, яке зареєстроване платником ПДВ менше ніж 12 календарних місяців і не має права на бюджетне відшкодування та протягом зазначеного періоду не подає разом з декларацією з ПДВ додаток 3, декларує залишок від’ємного значення податку за рядком 24 декларації, воно повинно подавати разом із такою декларацією додаток 2, незважаючи на те що додаток 3 при цьому не подається.

Про таке було зазначено, зокрема, у листі ДПА України від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117.

Віктор КОСАРЧУК, директор Департаменту масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі