Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Благодійні валові витрати, які було занижено, можна відкоригувати

Редакція ПБО
Стаття

Благодійні валові витрати, які було занижено, можна відкоригувати

 

Підприємством — платником податку на прибуток у минулому податковому періоді помилково було визначено граничний розмір витрат з добровільного перерахування коштів до неприбуткової організації, що підлягали включенню до складу валових витрат. Чи має право такий платник застосувати загальний порядок уточнення показників раніше поданої ним декларації з податку на прибуток підприємства?

 

Норми п.п. 5.2.2. п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», згідно з яким до складу валових витрат включаються суми коштів або вартість товарів (робіт, послуг), добровільно перераховані (передані) протягом звітного року до Державного бюджету України або бюджетів місцевого самоврядування, до неприбуткових організацій, визначених у п. 7.11 ст. 7 цього Закону, суми коштів, що перераховані юридичним особам, у тому числі неприбутковим організаціям — засновникам постійно діючого третейського суду у розмірі, що перевищує два відсотки, але не більше п’яти відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, за винятком внесків, передбачених п.п. 5.6.2 п. 5.6 цієї статті, та внесків, передбачених п.п. 5.2.17 цього пункту, —

у частині встановлення граничного розміру відповідних витрат у сьогоднішній редакції є чинними з 01.07.2004 р. (згідно з Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 01.07.2004 р. № 1957-IV).

Офіційне тлумачення цих норм надане в узагальнюючому податковому роз’ясненні щодо відображення в декларації з податку на прибуток підприємства витрат на добровільне перерахування коштів, передачу товарів (виконання робіт, надання послуг), які включаються до валових витрат, затвердженому наказом ДПА України від 27.08.2008 р. № 552.

Відповідно до п.п. «а» п.п. 4.4.2. п. 4.4 ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» роз’яснення окремих положень податкового законодавства надаються контролюючими органами у порядку, визначеному відповідним центральним (керівним) органом контролюючого органу.

Відповідно до п. 4.5. Порядку надання роз’яснень окремих положень податкового законодавства, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 12.04.2003 р. № 176 (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.04.2003 р. за № 326/7647),

узагальнюючі податкові роз’яснення і податкові роз’яснення застосовуються протягом терміну дії відповідної норми податкового законодавства.

Відповідно до абзаців другого та третього п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»: якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 15 цього Закону) платник податків самостійно виявляє помилки у показниках раніше поданої податкової декларації, такий платник податків має право надати уточнюючий розрахунок, а також має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено. Форма уточнюючих розрахунків визначається у порядку, установленому для податкових декларацій.

Відповідно до п. 2.1. Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 29.03.2003 р. № 143 (зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 08.04.2003 р. за № 271/7592), якщо платником самостійно виявлено помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, то відповідно до п. 5.1 ст. 5 Закону № 2181 (з урахуванням строків давності) такий платник має право надати уточнюючий розрахунок, а також платник податку має право не подавати такий розрахунок, якщо такі уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було виявлено.

Таким чином, якщо платником податку самостійно виявлено факти заниження показників валових витрат у раніше поданих деклараціях з податку на прибуток підприємства, що спричинене

помилковим застосуванням ним норм п.п. 5.2.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», такий платник має право надати уточнюючий розрахунок або зазначити відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було виявлено. При цьому слід урахувати строки давності, визначені ст. 15 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами», тобто скористатися зазначеним правом можливо не пізніше закінчення 1095 дня, наступного за останнім днем граничного строку подання відповідної помилкової декларації з податку на прибуток, а у разі, коли таку податкову декларацію було надано пізніше, — за днем її фактичного подання.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
 заступник директора Департаменту — начальник відділу адміністрування податку на прибуток та податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі