Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Як відобразити невиробниче використання запасів у додатку 5 до декларації з ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як відобразити невиробниче використання запасів у додатку 5 до декларації з ПДВ

 

При невиробничому використанні запасів платником ПДВ на суму зобов’язань, що виникли, виписано податкову накладну, в якій покупцем зазначене саме підприємство. В якій частині розділу І додатка 5 до декларації з ПДВ має бути зазначено такі податкові зобов’язання? Їх необхідно зазначити в загальному порядку зі своїм ІПН або відобразити в рядку «Інші»?

 

Пунктом 8.3 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 165

(далі — Порядок № 165), передбачено, що в разі передачі товарів (робіт, послуг) у межах балансу платника податку для невиробничого використання, витрати на яке не включаються до валових витрат виробництва (обігу) та не підлягають амортизації, у рядках «Індивідуальний податковий номер продавця» та «Індивідуальний податковий номер покупця» зазначаються однакові номери. Обидва примірники такої податкової накладної з позначкою «Передача в межах балансу для невиробничого використання» залишаються у продавця (п. 8).

Слід звернути увагу: у цьому випадку внесення відомостей до рядка «Індивідуальний податковий номер покупця» не свідчить про те, що підприємство є «покупцем». За операцією передачі в межах балансу товарів для невиробничого використання немає ні покупця, ні продавця, оскільки право власності на товар не переходить.

Податкові зобов’язання, нараховані за такою операцією, включаються до рядка 1 декларації з ПДВ і відповідно повинні бути зазначені в додатку 5 до декларації — Розшифровці податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (далі — Розшифровка).

Формою додатка 5 передбачено, що в розділі Інеобхідно вказати дані про всіх

покупців — платників ПДВ, зазначивши їх індивідуальний податковий номер (без назви контрагента), обсяг поставки (без ПДВ) та суму ПДВ. Дані про поставки товарів неплатникам ПДВ та/або не ідентифікованим особам зазначаються в рядку «Інші» (див. лист ДПАУ від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 34, с. 7).

Конкретних вказівок ДПАУ з приводу того, до якої частини розділу І Розшифровки включати зобов’язання за податковими накладними, в яких згідно з

п. 8 Порядку № 165 як продавець та покупець указується той самий платник, на жаль, поки що немає.

На наш погляд, у цій ситуації визначальним є те, що за операцією передачі товарів у межах балансу платника податку для невиробничого використання

немає покупця, тобто контрагента, в розрізі яких мають розшифровуватися дані рядка 1 декларації з ПДВ, отже, такі операції повинні відображатися в рядку «Інші» розділу І Розшифровки.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі