Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Послуги митного брокера при експорті товарів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Послуги митного брокера при експорті товарів

 

Згідно з умовами експортного контракту резидент поставляє устаткування нерезиденту. Митне оформлення здійснює брокерська фірма — резидент України. Як винагорода за послуги митного брокера відображається в податковому та бухгалтерському обліку підприємства-експортера?

(м. Донецьк)

 

Насамперед нагадаємо, що відповідно до

ст. 176 Митного кодексу України від 11.07.2002 р. № 92-IV (далі — МКУ) митний брокер (посередник) — це підприємство, яке здійснює декларування товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, і має ліцензію на право провадження митної брокерської діяльності. Функції брокера може виконувати підприємство, уключене до реєстру митних брокерів, складеного Державною митною службою України (ст. 180 МКУ).

По суті, митний брокер є посередником між митницею та власником товару. На підставі укладеного договору він здійснює будь-які операції, пов’язані з наданням митному органу товарів, транспортних засобів та документів на них для митного оформлення. За надані послуги брокер одержує встановлену договором суму винагороди.

У податковому обліку згідно з

п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) витрати, пов’язані з оплатою послуг брокера, відносяться на валові витрати за умови, що послуги надано щодо операцій, виконаних у межах господарської діяльності. Нагадаємо: відповідно до зазначеного документа до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, продажем продукції (робіт, послуг) та охороною праці.

Щодо ПДВ у складі оплати послуг брокера, то тут необхідно звернутися до

п.п. 7.4.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ), з якого випливає, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості послуг та складається із сум податків, сплачених у зв’язку з придбанням послуг із метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності. Експорт устаткування є оподатковуваною операцією, до якої застосовується ставка 0 % (за винятком експорту пільгових товарів, звільнених від оподаткування згідно зі ст. 5 Закону про ПДВ) та яка здійснюється в межах господарської діяльності, а отже, суми ПДВ, сплачені при придбанні брокерських послуг, відносяться до складу податкового кредиту (за наявності податкової накладної, отриманої від митного брокера).

У бухгалтерському обліку витрати на оплату послуг митного брокера включаються до витрат на збут (

п. 19 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 16 «Витрати», затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.99 р. № 318) і відображаються на рахунку 93 «Витрати на збут».

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі