Теми статей
Обрати теми

Страхування. Частину заподіяної в ДТП шкоди не відшкодовано страховиком

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Страхування

 

Частину заподіяної в ДТП шкоди не відшкодовано страховиком

 

Чи можна включати до валових витрат суму франшизи та суму, що перевищує ліміт відповідальності страховика, які не відшкодовуються потерпілим в ДТП за договором страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів? Чи можна включати до валових витрат витрати з ремонту власного автомобіля потерпілого в результаті ДТП?

(м. Київ)

 

У результаті настання страхового випадку — ДТП з участю забезпеченого (застрахованого) транспортного засобу, як правило, завдається шкоди власнику транспортного засобу (одержує пошкодження його автомобіль) і третім особам.

Страховик виплачує потерпілому (третій особі) страхове відшкодування за вирахуванням франшизи в межах установленого ліміту відповідальності (25500 грн. на одного потерпілого за шкоду, заподіяну майну, і 51000 грн. за шкоду, заподіяну здоров’ю).

Крім того, за договором страхування цивільної відповідальності страховик

не відшкодовує шкоду, заподіяну забезпеченому транспортному засобу, майну, що перебувало в такому транспортному засобі, та інших видів шкоди, зазначених у ст. 32 Закону № 1961.

Отже, суму франшизи, суму перевищення шкоди над установленим лімітом відповідальності страховика (різницю) та зазначені вище види шкоди, заподіяної третім особам (які не відшкодовуються страховиком), повинен відшкодовувати

власник транспортного засобу (ст. 1194 ЦКу).

Згідно з

п. 37.5 Закону № 1961 суму франшизи має бути відшкодовано страхувальником чи особою, відповідальність якої застрахована, одночасно з виплатою страховиком страхового відшкодування.

Питання відшкодування страхувальником інших видів шкоди, заподіяної третій особі, вирішуються в досудовому (претензійному) порядку врегулювання суперечок чи в судовому порядку.

При цьому

Законом про податок на прибуток не передбачено включення таких сум до складу валових витрат.

Якщо пошкоджений автомобіль страхувальника не застраховано в добровільному порядку від нещасних випадків за програмою КАСКО, його відновлення доведеться здійснювати за рахунок власника.

При цьому балансова вартість групи 2 основних фондів, до якої належить пошкоджений автомобіль, на його вартість не зменшується (

п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток), виведення його з експлуатації на час ремонту не обов’язкове (п. п. 8.7.1).

Отже, на вартість пошкодженого автомобіля нараховуватиметься амортизація, у тому числі і за час ремонту.

Витрати на ремонт автомобіля можна включити до складу валових витрат у межах 10 %-го ліміту, установленого

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток, а суму, що перевищує зазначений ліміт, необхідно розподілити пропорційно сумі фактично понесених витрат на поліпшення основних фондів груп 2, 3, 4 чи окремих об’єктів основних фондів групи 1 і збільшити балансову вартість основних фондів відповідних груп чи окремих об’єктів основних фондів групи 1 станом на початок розрахункового кварталу.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі