Теми статей
Обрати теми

Страхування. Страхування фінлізингу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Страхування

 

Страхування фінлізингу

 

Хто має право відносити до валових витрат витрати на добровільне страхування за програмою КАСКО автомобіля, переданого у фінансовий лізинг, а також витрати на обов’язкове страхування цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією такого автомобіля?

(м. Євпаторія)

 

Підпунктом 5.4.6 Закону про податок на прибуток

передбачено, що до складу валових витрат включаються витрати зі страхування цивільної відповідальності, пов’язаної з експлуатацією транспортних засобів, які перебувають у складі основних фондів платника податків , а також витрати зі страхування майна платника.

Згідно з

п.п. 1.18.2 Закону про податок на прибуток передання майна (основних фондів) у фінансовий лізинг передбачає передання орендареві такого майна, а також усіх ризиків та винагород, пов’язаних з правом користування та володіння об’єктом лізингу.

Абзацом третім п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток

установлено, що передання майна у фінансовий лізинг для цілей оподаткування прирівнюється до операції його продажу в момент такого передання. Крім того, п.п. 8.5.2 Закону про податок на прибуток передбачає, що балансова вартість відповідної групи основних фондів зменшується на вартість основних фондів, які надаються платником у фінансовий лізинг у порядку, передбаченому для продажу основних фондів. При цьому лізингоотримувач збільшує балансову вартість відповідної групи основних фондів у порядку, передбаченому для придбання основних фондів.

Отже, підприємство, що отримало автомобіль у фінансовий лізинг, має право включати до валових витрат витрати з обов’язкового страхування цивільної відповідальності, оскільки такий автомобіль включається до складу основних фондів лізингоотримувача.

А от щодо віднесення до складу валових витрат витрат із добровільного комплексного страхування такого автомобіля за програмою КАСКО

ситуація не зовсім однозначна, адже такий автомобіль не є майном орендаря, оскільки право власності на нього належить лізингодавцеві. Отже, витрати на страхування об’єкта фінансового лізингу не підпадають під дію п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток.

Однак, на думку ДПАУ, викладену в

листі від 23.05.2008 р. № 10518/7/15-0517, до складу валових витрат лізингоотримувача можна включати витрати на страхування автомобіля, придбаного у фінансовий лізинг.

Нагадуємо читачам, які зважаться скористатися таким ліберальним роз’ясненням ДПАУ, що згідно з

п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток витрати за добровільними видами страхування (крім медичного та пенсійного) можна включати до валових витрат у розмірі, що не перевищує 5 % валових витрат за звітний період, наростаючим підсумком з початку року.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі