Теми статей
Обрати теми

Оренда. Чи має бути в орендаря тимчасовий реєстраційний талон?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оренда

 

Чи має бути в орендаря тимчасовий реєстраційний талон?

 

Підприємство орендує автомобіль, однак тимчасовий реєстраційний талон на нього не було оформлено. Чи обов’язкова наявність такого талона в підприємства-орендаря, адже підтвердити право на користування автомобілем можна за допомогою оформленого сторонами договору оренди? Якою може бути відповідальність за його відсутність для кожної зі сторін договору?

(м. Запоріжжя)

 

Відносини, пов’язані з використанням транспортного засобу, з одного боку, регулюються цивільним законодавством, насамперед

ЦКУ. Останній регулює виключно відносини між орендодавцем та орендарем як сторонами відповідного договору і жодних вимог щодо наявності тимчасового реєстраційного талона не висуває. З іншого боку, будь-які відносини, предметом яких є автомобільний транспорт, підпадають під дію ряду нормативно-правових актів, що встановлюють особливі вимоги до порядку та умов використання транспортних засобів. До цієї групи вимог включено і вимогу про наявність в орендаря тимчасового реєстраційного талона.

Так, згідно з

абзацом третім п. 15 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів і мотоколясок, затверджених постановою Кабміну від 07.09.98 р. № 1388 , якщо власник транспортного засобу передав в установленому порядку право користування та (або) розпорядження ним іншій фізичній чи юридичній особі, таким особам видається підрозділами ДАІ тимчасовий реєстраційний талон на період дії документа, що підтверджує право користування та (або) розпорядження. При цьому у графі «особливі відмітки» тимчасового реєстраційного талона робиться запис «Дійсний до _______ за наявності свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічного паспорта) серія ____ № _______».

Коли йдеться про орендаря, то документом, що підтверджує право користування автомобілем, слід вважати договір оренди, а період дії тимчасового реєстраційного талона обмежується строком дії договору (таку ж позицію викладено в

Методрекомендаціях з питань, пов’язаних з орендою автомобіля, затверджених наказом Держводгоспа від 09.06.2005 р. № 165).

Слід зазначити, що до початку 2006 року діяло положення, що звільняло орендарів від необхідності отримання реєстраційного талона. Так, відповідно до

абзацу другого п. 6.3 Інструкції про проведення державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення та видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них і здійснення перевірок реєстраційно-екзаменаційних підрозділів Державтоінспекції МВС України, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 10.04.2002 р. № 335, якщо юридична особа або фізособа — підприємець експлуатує транспортний засіб з використанням подорожнього листа, тимчасовий реєстраційний талон може не видаватися. Однак згідно з висновком Мін’юсту від 14.02.2006 р. № 2/60 рішення про держреєстрацію наказу МВС від 10.04.2002 р. № 335 було скасовано, унаслідок чого Інструкція втратила чинність. Отже, формальна підстава, на яку міг би послатися орендар, щоб виправдати відсутність у нього тимчасового реєстраційного талона, зникла.

Відповідно до

п. 2.1 Правил дорожнього руху водій механічного транспортного засобу у разі відсутності в транспортному засобі його власника повинен мати при собі тимчасовий реєстраційний талон. Обов’язок передати цей документ водію лежить на підприємстві-орендарі (див. лист Департаменту ДАІ МВС від 23.08.2006 р. № Н-1234).

Отже, чинним законодавством дійсно передбачено обов’язкову наявність у орендаря тимчасового реєстраційного талона на автомобіль, що орендується. Тепер розглянемо, якими можуть бути негативні наслідки в разі його відсутності.

Відповідно до

ст. 126 КпАП управління транспортними засобами водіями, які не мають при собі або не пред’явили чи не передали для перевірки посвідчення, реєстраційні та інші документи*, що підтверджують право на управління чи розпорядження транспортним засобом, подорожній (маршрутний) лист і документи на вантаж, що перевозиться (крім власників транспортних засобів, які використовують їх в індивідуальних некомерційних цілях), талон про проходження державного технічного огляду, а у випадках, передбачених законодавством, страховий поліс про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, — спричиняє накладення штрафу від 0,5 до 1 нмдг (від 8,5 до 17 грн.).

* До числа реєстраційних документів входять свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, його техпаспорт і технічний талон, тимчасовий реєстраційний талон, оформлені та видані уповноваженим державним органом (див., зокрема, Порядок проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів, затверджений постановою Кабміну від 09.07.2008 р. № 606).

Уже незабаром (із набуттям чинності

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху», який вже прийнято Верховною Радою, але не підписано Президентом) розмір штрафів за зазначені порушення може скласти від 25 до 50 нмдг (тобто від 425 до 850 грн.).

Необхідно також врахувати, що

п.п. 12.12.8.2 Інструкції № 1111 у разі відсутності у водія реєстраційних документів дає підрозділам ДАІ право доставляти транспортний засіб на майданчик тимчасового утримання. З набуттям чинності названим вище Законом це повноваження ДАІ буде закріплене в ст. 2652 КпАП.

Підприємствам, які надають послуги з перевезення пасажирів або вантажів, використовуючи при цьому орендовані транспортні засоби, на які не оформлено тимчасові реєстраційні талони (або оформлено, але не видано водію), загрожує

штраф у розмірі 100 нмдг (1700 грн.). Цей вид відповідальності встановлено ст. 60 Закону про автотранспорт. Але ще раз звертаємо увагу: якщо автомобіль використовується для власних потреб підприємства, зазначений штраф такому підприємству платити не доведеться.

Однак для орендаря можуть настати не тільки зазначені вище негативні наслідки. Річ у тім, що податківці можуть визнати наявність тимчасового реєстраційного талона необхідною умовою для реалізації орендарем права на податковий кредит і віднесення на валові витрати витрат з оренди автомобіля. Саме про таку позицію заявила ДПА в м. Києві у

листі від 24.11.2006 р. № 976/10/31-106. Однак це суперечить вимогам податкового законодавства, оскільки тимчасовий реєстраційний талон не виконує функцій документа, що підтверджує здійснення господарської операції. Більше того, наявність тимчасового реєстраційного талона — вимога, що пред’являється виключно в межах відносин між особою, яка використовує транспортний засіб, і органами державного нагляду за правомірністю і безпекою такого використання, а тому на податковий облік впливати не повинна.

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі