Теми статей
Обрати теми

Оренда. Оренда гаража для легкового автомобіля

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оренда

 

Оренда гаража для легкового автомобіля

 

Підприємство використовує у своїй господарській діяльності власний легковий автомобіль. Для його зберігання з фізичною особою (не суб’єктом підприємницької діяльності) укладено договір оренди гаража. Чи включаються витрати на оренду цього гаража до валових витрат платника податків — орендаря?

(м. Донецьк)

 

Ні, не включаються

.

Як відомо,

п.п. 5.4.10 Закону про податок на прибуток не дозволяє обліковувати у складі валових витрат витрати, пов’язані зі стоянкою та паркуванням легкових автомобілів.

При цьому під стоянкою згідно з

п. 1.10 Правил дорожнього руху слід розуміти припинення руху транспортного засобу на час понад 5 хвилин з причин, не пов’язаних із необхідністю виконання вимог цих Правил, посадкою (висадкою) пасажирів, завантаженням (розвантаженням) вантажу.

Інакше кажучи, якщо автомобіль не рухається понад 5 хвилин і така зупинка руху не пов’язана з посадкою-висадкою пасажирів чи завантаженням-розвантаженням вантажу, це класифікується як

стоянка транспортного засобу. Причому в цьому випадку неважливо, на якій ділянці стоїть автомобіль: на дорозі (у спеціально відведених місцях чи на узбіччі) або на спеціально обладнаному майданчику для тривалої стоянки.

Правила дорожнього руху

встановлюють єдиний порядок дорожнього руху на всій території України. Інші нормативні акти, що стосуються особливостей дорожнього руху, зокрема руху на закритій території, ґрунтуються на вимогах цих Правил.

Виходить, що перебування легкового автомобіля в

гаражі, з погляду зазначених Правил, також розцінюється як стоянка, адже в цей час транспортний засіб не функціонує (не рухається). А раз так, то витрати, пов’язані з такою стоянкою (в цьому випадку — плата за договором оренди гаража), не можуть претендувати в орендаря на статус валововитратних. На це вказують і представники ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 17, с. 27.

Інша справа, якщо йдеться про вантажний автомобіль. Тоді витрати на оренду гаража для такого авто підприємство може сміливо включати до своїх валових витрат.

Також отримати право на валові витрати можна в разі, якщо основним видом діяльності підприємства є надання платних послуг з перевезення пасажирів (наприклад, послуги таксі), туристичного обслуговування або якщо транспортний засіб використовується як спортивне спорядження.

Не забудьте, що договір оренди з фізичною особою має бути укладено в письмовій формі (

ч. 2 ст. 208 ЦКУ). А якщо такий договір оформляється на строк понад 3 роки, він підлягає нотаріальному посвідченню (ч. 2 ст. 793 ЦКУ).

І ще один момент. При виплаті фізичній особі — орендодавцю доходу у вигляді орендної плати підприємству слід утримати за його рахунок і перерахувати до бюджету податок з доходів за ставкою 15 %. Цю інформацію має бути відображено в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ у рядку 08.

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі