Теми статей
Обрати теми

Продаж. Продаж автомобіля фізособою: хто сплачує податок з доходів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж

 

Продаж автомобіля фізособою: хто сплачує податок з доходів

 

Підприємство придбало автомобіль у фізичної особи, і нотаріус, у якого ми посвідчували договір купівлі-продажу, побажав, щоб підприємство сплатило до бюджету ПДФО. Чи правильно буде, якщо підприємство, а не фізична особа — продавець автомобіля, перерахує ПДФО до бюджету, адже згідно із Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» обов’язок перерахувати ПДФО до бюджету в таких випадках покладено на фізичну особу — продавця.

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 12.5 ст. 12 Закону № 889 при відчуженні фізичною особою рухомого майна з нотаріальним посвідченням договору купівлі-продажу податковим агентом є нотаріус, «який посвідчує відповідний договір або дійсність підписів сторін угоди за наявності документа про сплату податку сторонами договору.

Для оформлення договору

платник податку зобов’язаний учинити дії щодо сплати податку з доходу від операцій з відчуження об’єктів рухомого майна, а нотаріус — дії щодо надання інформації податковому органу».

Оскільки платником податку у випадку, що розглядається, є фізична особа — продавець автомобіля, то саме він зобов’язаний сплатити ПДФО зі свого доходу від продажу автомобіля. Проте на практиці нотаріуси при посвідченні договору купівлі-продажу автомобіля висувають вимогу про перерахування до бюджету ПДФО не до продавця — фізичної особи, а до підприємства — покупця. Підприємства в більшості випадків не заперечують (зокрема і тому, що часто у фізичної особи перед укладенням договору відсутня необхідна сума коштів для сплати ПДФО), але все-таки у них викликає стурбованість, власне, правомірність такої сплати ПДФО, хоч вона і здійснюється за рахунок фізичної особи — продавця.

Незважаючи на те, що згідно з

п. 12.5 Закону № 889 при нотаріальному посвідченні договору відчуження рухомого майна податковим агентом прямо названо нотаріуса, а обов’язок учинити дії зі сплати ПДФО в такій ситуації прямо покладено на платника, яким є фізична особа — продавець, ДПАУ в своєму листі від 22.03.2007 р. № 1370/Б/17-0715 стверджуючи, що «при посвідченні договорів відчуження майна, однією зі сторін яких є юридична особа — покупець, нотаріус не відображає в податковому розрахунку за ф. № 1ДФ інформацію щодо таких договорів», по суті, наполягає на виконанні в такій ситуації всіх функцій податкового агента саме юридичною особою — покупцем. Тобто, на думку ДПАУ, цю інформацію про виплату доходу фізичній особі за договором купівлі-продажу майна у формі № 1 ДФ має відобразити підприємство-покупець. На якій підставі податкова адміністрація вважає за можливе покласти на підприємство функції податкового агента, у листі не зазначено. Незважаючи на те, що погодитися з правильністю такої позиції ДПАУ не можна, її доводиться брати до уваги хоча б тому, що такої позиції дотримуються нотаріуси.

Найголовніше, що слід зазначити: якщо підприємство самостійно перераховує до бюджету ПДФО, утриманий з доходу, що виплачується фізичній особі — продавцеві, то ні таке підприємство, ні така фізична особа не несуть будь-яких додаткових втрат. Просто на суму утриманого ПДФО підприємство зменшить виплату фізичній особі за відповідним договором купівлі-продажу. Відповідно, фізична особа отримає від підприємства суму, зменшену на суму ПДФО, яку фізичній особі належало б сплатити самостійно.

На наш погляд, приводу для занепокоєння у підприємства бути не повинно.

Підсумовуючи викладене, вважаємо, що згідно з

п.12.5 Закону № 889 обов’язок забезпечення сплати ПДФО при продажу автомобіля покладено на продавця — фізичну особу, але якщо фізична особа фактично виконує цей обов’язок завдяки підприємству — покупцеві, що виконує за вказівкою ДПАУ функції податкового агента, тобто безпосередньо до бюджету суму ПДФО перерахує підприємство (як того вимагає ДПАУ), то претензій ні до нього, ні до підприємства у податкових органів бути не може.

Тут доречно звернути увагу на запитання,

куди підприємство повинне сплатити ПДФО, утриманий з доходів продавця. Згідно зі ст.16 Закону № 889 та ч. 3 ст. 64 Бюджетного кодексу України 21.06.2001 р. № 2542-ІІІ, утриманий підприємством ПДФО в загальному випадку підлягає зарахуванню до бюджету за місцезнаходженням підприємства*. При цьому стосовно договорів відчуження майна, коли ПДФО до нотаріального посвідчення договору сплачує фізична особа, ДПАУ уточнила, що податок має бути сплачено за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса (див. лист ДПАУ від 19.01.2007 р. № 783/7/17-0117). Ця вимога стосується тільки сплати податку фізичною особою. У разі сплати податку підприємством перерахування податку має бути здійснено за місцезнаходженням підприємства, як це визначено в ст. 16 Закону № 889.

* І місцезнаходженням відокремлених підрозділів підприємства в частині доходів працівників таких підрозділів. —

Прим. авт.

Що стосується ставки ПДФО, то, як відомо, у цьому разі

п. 12.2 Закону № 889 установлює: «при продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного (парусного) човна не частіше одного разу протягом звітного року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою у розмірі 1 відсотка від вартості такого об’єкта рухомого майна за умови сплати (перерахування) ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення договору до такого посвідчення»**.

** при обміні об’єктами рухомого майна база оподаткування визначається відповідно до п.12.4 Закону № 889 виходячи зі звичайних цін. —

Прим. авт.

Насамкінець зазначимо: якщо стосовно ПДФО доводиться погоджуватися з можливістю його сплати підприємством, то державне мито у випадках, застережених у

п.12.2 Закону № 889, однозначно зобов’язана сплатити самостійно саме фізична особа — продавець. Це є необхідною умовою для застосування відповідної ставки. Нагадаємо, що на сьогодні інформація про те, який за ліком транспортний засіб продається фізичною особою в поточному році, зазначається в заяві фізичної особи з відображенням цього факту в договорі, що нотаріально посвідчується (лист ДПАУ від 22.03.2007 р. № 1370/Б/17-0715). Інших підтверджень цього факту не вимагається.

Володимир Стоєв, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі