Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Витрати на пально-мастильні матеріали для вантажопасажирського автомобіля

Редакція ПБО
Стаття

Витрати на пально-мастильні матеріали для вантажопасажирського автомобіля

 

В якому розмірі підприємство має право включити до складу валових витрат витрати на придбання пально-мастильних матеріалів для автомобіля, тип якого згідно зі свідоцтвом про реєстрацію визначено як вантажопасажирський (із числом місць для сидіння 7, включаючи водія)?

 

Витрачені пально-мастильні матеріали списуються у розмірі їх фактичної вартості з урахуванням норм витрат пально-мастильних матеріалів на підставі подорожніх листів.

Норми витрат палива i мастильних матеріалів на автомобільному транспорті затверджені наказом Міністерства транспорту України від 10.02.98 р. № 43.

Оскільки норми витрат палива i мастильних матеріалів залежать від марки автомобіля та умов його експлуатації, марка автомобіля, зазначена у подорожньому листі, має відповідати фактичним даним свідоцтва про реєстрацію на транспортний засіб.

Витрати на пально-мастильні матеріали для вантажного автотранспорту, що використовується у господарській діяльності платника податку, за умови наявності підтверджуючих документів у межах норм відносяться до складу валових витрат згідно з п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон).

Для

легкових автомобілів порядок віднесення витрат на придбання палива i мастильних матеріалів до складу валових витрат визначено п.п. 5.4.10 п. 5.4 ст. 5 Закону, яким, зокрема, установлено, що не включаються до складу валових витрат (крім витрат на оплату праці) 50 % таких витрат платника податку. При цьому платник податку звільняється від обов’язків доведення зв’язку зазначених витрат з його господарською діяльністю.

Згідно з визначенням, наведеним у ст. 1 Закону України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.2001 р. № 2344-III, під

легковим автомобілем слід розуміти виключно пасажирський автомобільний транспортний засіб із кількістю місць для сидіння не більше дев’яти з місцем водія включно.

Відповідно до Порядку узгодження нормативної документації на конструкцію транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства транспорту України від 22.06.2000 р. № 338,

вантажопасажирський автомобіль — це автомобіль, який за своєю конструкцією та обладнанням призначений для перевезення як пасажирів, так i вантажів.

Відповідно до Технічного опису свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 09.12.2004 р. № 1528, у свідоцтві про реєстрацію вказується тип транспортного засобу. Тип транспортного засобу визначається згідно з ДСТУ 2984-95. Засоби транспортні дорожні. Типи. Терміни та визначення.

Таким чином, витрати на придбання пально-мастильних матеріалів для

вантажопасажирського автомобіля підприємство може включити до складу валових витрат у межах норм витрат, установлених наказом № 43, тобто без застосування обмежень п.п. 5.4.10 п. 5.4 Закону № 334/94-ВР.

Олексій ЗАДОРОЖНИЙ,
заступник директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Валентин ЗАВГОРОДНЄВ,
заступник директора Департаменту — начальник відділу адміністрування податку на прибуток та податкових платежів ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі