Теми статей
Обрати теми

Щодо функцій податкового агента при купівлі нерухомого майна у фізичної особи

Редакція ПБО
Лист від 07.10.2008 р. № 20313/7/17-0717

Щодо функцій податкового агента при купівлі нерухомого майна у фізичної особи

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.10.2008 р. № 20313/7/17-0717

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> стосовно виконання юридичною особою функцій податкового агента при купівлі нерухомого майна у фізичної особи, і повідомляє.

Згідно із Законом України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

податковий агент це, зокрема, юридична особа, яка незалежно від її організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язана нараховувати, утримувати та сплачувати цей податок до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік та подавати податкову звітність податковим органам відповідно до закону, а також нести відповідальність за порушення норм цього Закону (п. 1.15 ст. 1).

При цьому відповідно до п.п. 8.2.2 п. 8.2 ст. 8 Закону особою, яка не є податковим агентом, вважається лише нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності, або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

Відповідно до п. 17.2 ст. 17 Закону особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку для оподатковуваних доходів з джерелом їх походження з України, до яких, зокрема, відповідно до п. 1.3 «є» ст. 1 Закону відносяться доходи від продажу нерухомого майна, розташованого на території України, є податковий агент.

Одночасно згідно з п.п. 8.1.1 п. 8.1 ст. 8 Закону податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податку, утримує податок від суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену у відповідних пунктах статті 7 цього Закону.

Підпунктами 11.1.2 та 11.2.2 п. 11.1 та 11.2 ст. 11 Закону встановлено, що дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року

більш ніж одного з об'єктів нерухомості, зазначених у підпункті 11.1.1 цього пункту, або від продажу об'єкта нерухомості, іншого ніж зазначено у підпункті 11.1.1 цього пункту, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 7.2 ст. 7 цього Закону.

Враховуючи наведене,

юридична особа, яка нараховує (виплачує) платнику податку — фізичній особі дохід від купівлі у останнього нерухомого майна, утримує податок від суми такого доходу за його рахунок за відповідною ставкою податку, а нотаріуси відповідно до п. 11.3 ст. 11 Закону виконують функції податкових агентів в частині контролю повноти сплати податку до бюджету перед посвідченням договорів та забезпечують надання відповідної інформації податковому органу.

Порядок сплати (перерахування) податку до бюджету визначено статтею 16 Закону і застосовується всіма юридичними особами, у тому числі такими, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, які розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами юридичних осіб, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку.

Відповідно до статті 64 Бюджетного кодексу України податок з доходів фізичних осіб, який сплачується юридичною особою, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням та місцезнаходженням її підрозділів.

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

На думку ДПАУ, у разі якщо покупцем нерухомого майна виступає юридична особа, саме вона є податковим агентом

У листі, що коментується, ДПАУ відповіла на запитання щодо визначення податкового агента в разі, якщо покупцем нерухомого майна виступає юридична особа.

Справа в тому, що згідно з п. 11.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV податковим агентом при здійсненні операцій з відчуження об'єкта нерухомого майна в порядку, передбаченому у статті 11 цього Закону, є нотаріус, який посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна і документа про сплату податку сторонами договору.

Разом з тим, ДПАУ неодноразово зазначала, що в разі якщо покупцем майна у фізичної особи виступає юридична особа, саме вона буде податковим агентом. Обґрунтування при цьому таке. Відповідно до п. 1.15 Закону № 889 податковий агент — це, зокрема, юридична особа, зобов'язана нараховувати, утримувати і сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок платника податку, вести податковий облік і подавати податкову звітність до податкових органів відповідно до закону, а також нести відповідальність за порушення норм Закону № 889.

У свою чергу, у п.п. 8.2.2 Закону № 889 зазначено, що особою, яка не є податковим агентом, вважається тільки нерезидент або фізична особа, котра не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

На цій підставі ДПАУ стверджує:

якщо дохід від продажу нерухомого майна обкладається податком з доходів і якщо покупцем нерухомого майна виступає юридична особа, то податковим агентом виступає така юридична особа.

Така юридична особа зобов'язана

утримати з доходу фізичної особи податок з доходів і перерахувати його до бюджету за своїм місцезнаходженням. Відповідно такий дохід і утриманий з нього податок податковий агент має відобразити в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «06».

Звичайно, з цією думкою ДПАУ можна не погодитися, але, як показує практика, саме такої думки на місцях дотримуються нотаріуси. У зв'язку з цим на практиці юридичним особам — покупцям нерухомого майна доведеться дотримуватись указівок ДПАУ.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі