Теми статей
Обрати теми

Щодо бюджетного відшкодування комітентом ПДВ визначеного у сумі утриманої комісіонером винагороди

Редакція ПБО
Лист від 12.09.2008 р. № 18527/7/16-1517-27

Щодо бюджетного відшкодування комітентом ПДВ визначеного у сумі утриманої комісіонером винагороди

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 12.09.2008 р. № 18527/7/16-1517-27

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> щодо надання роз'яснення стосовно можливості включення до суми бюджетного відшкодування сум податку, визначеного у сумі комісійної винагороди, у разі якщо така винагорода не перераховується комітентом комісіонеру, а утримується останнім з вартості проданого ним товару, при перерахуванні коштів комітенту, і повідомляє.

Порядок бюджетного відшкодування регламентується пунктом 7.7 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість».

Відповідно до підпункту 7.7.2 пункту 7.7 статті 7 Закону бюджетному відшкодуванню підлягає частина такого від'ємного значення, яка дорівнює сумі податку, фактично сплаченій отримувачем товарів (послуг) у попередніх податкових періодах постачальникам таких товарів (послуг).

Платник податку при придбанні на митній території України товарів (послуг) оплачує постачальнику — платнику ПДВ вартість таких товарів (послуг), збільшену на суму податку на додану вартість.

Таким чином, в основу розрахунку суми бюджетного відшкодування покладено єдиний принцип: проведення грошових розрахунків з постачальниками за придбані товари (послуги), а якщо постачальник — нерезидент, то з бюджетом (в частині податку на додану вартість).

Зважаючи на викладене, при визначенні суми бюджетного відшкодування платник податку

може врахувати із суми податкового кредиту лише ті суми податку, які фактично сплачені постачальникам таких товарів (послуг) коштами (у тому числі авансом).

Не враховуються

у розрахунку суми бюджетного відшкодування суми податку на додану вартість, нараховані на вартість товарів (послуг), які придбані у межах бартерних (товарообмінних) операцій, а також по інших аналогічних договорах, які не передбачають грошову оплату за отримані товари (послуги).

Враховуючи зазначене, у разі

якщо комісійна винагорода не перераховується комітентом комісіонеру, а утримується останнім з вартості проданого ним товару, при перерахуванні коштів комітенту, то суми податку, визначеного у сумі такої винагороди, до складу бюджетного відшкодування не включаються.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Для відшкодування ПДВ оплату має бути здійснено тільки у грошовій формі

Що розуміється під «фактично сплаченою сумою», про яку йдеться в п.п. 7.7.2 Закону про ПДВ? Чи можна поставити на відшкодування ПДВ за тими товарами (послугами), розрахунок за які відбувся не грошовими коштами, а шляхом заліку чи бартерної поставки? Ці запитання ми піднімали не раз (див., наприклад, статтю «Відшкодування ПДВ: розраховуємо та декларуємо правильно» в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 77).

З одного боку, зазначена норма Закону про ПДВ прямо не встановлює, що оплату має бути здійснено саме

грошовими коштами. Мабуть, тому Держпідприємництва в листі від 20.05.2006 р. № 3874 висловився за можливість відшкодування ПДВ за тими товарами (послугами), розрахунки за які здійснено шляхом зустрічних поставок товарів (бартер).

З іншого боку, податківці не раз зазначали, що в цій нормі йдеться саме про сплату грошовими коштами. Наприклад, у п.5 розділу II листа ДПАУ від 13.09.2006 р. № 10-3018/4049 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 88) податківці з посиланням на судове рішення зауважували: якщо оплату за товар здійснено векселем, то покупець не має права на відшкодування ПДВ. А в листі від 06.08.2008 р. № 15844/7/16-1117 прямо зазначали, що в основу розрахунку суми відшкодування покладено єдиний принцип: проведення

грошових розрахунків з постачальниками за придбані товари (послуги), а якщо постачальник — нерезидент, то з бюджетом.

Якщо говорити власне про ситуацію, що розглядається в листі (утримання комісіонером сум комісійної винагороди з виручки від реалізації товару, що належить комітенту), то і тут не викликало сумнівів, що податківці стануть на фіскальну позицію. Таке утримання, мабуть, слід розглядати як залік, а оплату, хоча і грошову, формально все ж таки буде отримано не від покупця посередницької послуги, а від покупця комісійного товару. Тому, якщо комітент хоче без проблем поставити отримані послуги на відшкодування, краще сплатити його окремим платежем.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі