Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Передоплата за передплату на періодику включається до валових витрат відразу в повній сумі

Редакція ПБО
Стаття

Передоплата за передплату на періодику включається до валових витрат відразу в повній сумі

 

Ситуація

Підприємство прийняло рішення оформити передплату на бухгалтерське періодичне видання на друге півріччя 2008 року. Передплату здійснено через спеціальне підприємство, що займається передплатою та доставкою періодичних видань і є платником податку на прибуток на загальних підставах, про що було зазначено в договорі. У червні 2008 року перераховано за безготівковим розрахунком цьому підприємству вартість передплати в сумі 596 грн. (99,33 грн. на місяць). Підприємство, діючи за аналогією з бухгалтерським обліком, до складу валових витрат планувало відносити тільки витрати за фактично отримані номери періодики, тобто до декларації за 9 місяців 2008 року включити тільки 298 грн. Помилку виявлено в жовтні 2008 року до подання декларації за 3 квартали 2008 року.

 

Порушення

Підприємством порушено

п.п. 11.2.1 Закону про податок на прибуток, згідно з яким датою збільшення валових витрат виробництва (обігу) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата списання коштів з банківських рахунків платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), а в разі їх придбання за готівку — день їх видачі з каси платника податку, або дата оприбуткування платником податку товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного отримання платником податку результатів робіт (послуг).

Винятком є придбання періодики в неплатника податку на прибуток або пільговика. У такому разі згідно з

п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток валові витрати відображають тільки при оприбуткуванні періодики на підставі актів, накладних від постачальника. Однак у цьому випадку зазначений виняток підприємства не стосується — постачальник періодики є платником податку на прибуток на загальних підставах, що вказано в договорі.

 

Аналіз ситуації

У

бухгалтерському обліку вартість передплати на періодику на умовах попередньої оплати в момент оплати відображають у складі витрат майбутніх періодів на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів» (п. 36 П(С)БО 2 та Інструкція № 291). При надходженні періодичного видання на підставі первинних документів від постачальника (акт, накладна) вартість передплати рівномірно протягом строку передплати списується на відповідні витрати залежно від цільового призначення передплаченої періодики (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 39).

Водночас

у податковому обліку діє свій порядок віднесення до складу валових витрат вартості передплати спеціалізованих періодичних видань. До складу валових витрат згідно з абзацом другим п.п. 5.4.2 Закону про податок на прибуток включаються всі витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податків, у тому числі з питань законодавства, та передплату спеціалізованих періодичних видань.

При цьому враховуючи, що ці витрати

є витратами подвійного призначення, підприємство повинне довести зв’язок такої передплати зі своєю господарською діяльністю — тематика періодичного видання повинна бути корисною (що використовується) у процесі провадження господарської діяльності підприємства. Вартість передплати на бухгалтерські видання можна включати до валових витрат підприємств будь-яких галузей діяльності. Це пояснюється тим, що будь-яке підприємство повинне вести бухгалтерський та податковий облік, сплачувати податки, а бухгалтерські видання у світлі постійних змін у чинному законодавстві допомагають бухгалтерській службі вести облік та складати звітність у межах чинного законодавства — правильно та без помилок.

Валові витрати в підприємства, що передплатило періодику, виникають у загальному порядку — за першою з подій, наведених у

п.п. 11.2.1 Закону про податок на прибуток, тобто або на дату здійснення оплати за періодику, або на дату оприбуткування її від постачальника.

Валові витрати відображатимуться по факту оприбуткування періодики на підставі актів, накладних від постачальника виключно в разі придбання періодики в осіб, перелічених у

п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток, про що зазначалося вище, однак у нашому випадку зазначений «виняток» підприємства не стосується — постачальник періодики є платником податку на прибуток на загальних підставах.

Тому, передплативши періодику та здійснивши повну її передоплату в червні 2008 року, підприємство мало всю суму перерахованої передоплати (596 грн.) урахувати у складі валових витрат декларації за півріччя 2008 року, відобразивши її в

рядку 04.13 «інші витрати, крім визначених у 04.1 — 04.12».

Порушивши правило першої події щодо валових витрат на періодику, підприємство тим самим занизило валові витрати в декларації за півріччя 2008 року.

 

Виправлення помилки

Виправити самостійно виявлену помилку, допущену при складанні декларації з податку на прибуток за півріччя 2008 року, можна одним із двох способів:

у поточній декларації;

через уточнюючий розрахунок (УР).

При виборі першого способу виправлення помилки в поточній декларації з податку на прибуток за

3 квартали 2008 року вартість передплати на періодичне видання, помилково не враховану у складі валових витрат, у сумі 596 грн. зі знаком «+» має бути відображено в рядку 05.2 «самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів».

Виправляючи допущену помилку

в уточнюючому розрахунку до декларації за півріччя 2008 року, у першому підрядку рядка 2 уточнюючого розрахунку потрібно показати код рядка, що виправляється, «04.13», а під ним у другому підрядку цього ж рядка — вартість періодики, помилково не враховану у складі валових витрат (596 грн.), зі знаком «+». Після подання уточнюючого розрахунку, заповнюючи поточну декларацію за 3 квартали 2008 року, підприємство має зазначити суму валових витрат з урахуванням виправленої помилки, а до рядка 15 декларації перенести значення рядка 14 декларації за півріччя 2008 року, збільшивши його на показник рядка 7 уточнюючого розрахунку.

Оскільки допущена помилка не спричинила виникнення недоплати з податку на прибуток, 5 % самоштраф при виправленні нараховувати не потрібно.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Наталія ДЗЮБА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі