Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового кредиту з ПДВ при придбанні підприємцями транспорту для перевезень

Редакція ПБО
Лист від 03.10.2008 р. № 20189/7/16-1517-26

Щодо податкового кредиту з ПДВ при придбанні підприємцями транспорту для перевезень

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.10.2008 р. № 20189/7/16-1517-26

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо формування податкового кредиту з податку на додану вартість фізичними особами — суб’єктами господарювання, зареєстрованими платниками податку на додану вартість, при придбанні ними транспортних засобів для здійснення перевезень, і повідомляє.

Загальний порядок формування податкового кредиту

з податку на додану вартість як для юридичних осіб, так і для фізичних осіб, зареєстрованих платниками податку на додану вартість, регламентується пунктом 7.4 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон).

Згідно з підпунктом 7.4.1 зазначеного пункту Закону

податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище рівня звичайних цін, у разі якщо договірна ціна на такі товари (послуги) відрізняється більше ніж на 20 відсотків від звичайної ціни на такі товари (послуги), та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 6.1 статті 6 та статтею 81 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв’язку з:

придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку;

придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Відповідно до підпункту 7.4.5 пункту 7.4 статті 7 Закону

не підлягають включенню до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку у зв’язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними чи митними деклараціями (іншими подібними документами згідно з підпунктом 7.2.6 пункту 7.2 статті 7 Закону).

Виключення із загальних правил

щодо формування податкового кредиту при придбанні транспортних засобів передбачено для операцій з придбання легкового автомобіля (крім таксомоторів), що включається до складу основних фондів, і сума податку на додану вартість по яких згідно з абзацом другим підпункту 7.4.2 пункту 7.4 статті 7 Закону не включається до складу податкового кредиту.

Таким чином,

особливих умов для формування податкового кредиту та визначення дати виникнення права на податковий кредит для фізичних осіб — суб’єктів господарювання, зареєстрованих платниками податку на додану вартість, Законом не передбачено.

Визначальним фактором

для формування податкового кредиту фізичними особами — суб’єктами господарювання, зареєстрованими платниками податку на додану вартість, при придбанні транспортних засобів, інших основних фондів та товарів є, як і для платників податку на додану вартість — юридичних осіб, подальше використання таких товарів (основних фондів) в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності такої особи — платника податку.

Відповідно до Порядку заповнення і подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 166 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.07.97 р. за № 250/2054 (з урахуванням змін і доповнень), платник податку самостійно обчислює суму податкового зобов’язання, яку зазначає в декларації. Дані, наведені в декларації, мають відповідати даним бухгалтерського та податкового обліку платника (пункт 3.4 Порядку), оскільки, як визначено пунктом 2 статті 3 Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

При цьому слід враховувати, що статтею 51 Цивільного кодексу України визначено, що

до підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.

Таким чином, до податкового кредиту фізичних осіб — суб’єктів господарювання, зареєстрованих платниками податку на додану вартість,

можливе включення сум податку на додану вартість, нарахованих (сплачених) у зв’язку з придбанням транспортних засобів (тягачів та напівтягачів), за умови використання таких засобів в оподатковуваних операціях у межах їх господарської діяльності та наявності належного документального оформлення та підтвердження відповідних витрат та відображення їх у бухгалтерському та податковому обліку.

При цьому потрібно враховувати

те, що до складу податкового кредиту включається лише та частка сплаченого (нарахованого) податку, яка відповідає частці використання товарів (робіт, послуг) в оподатковуваних операціях (підпункт 7.4.3 пункту 7.4 статті 7 Закону), а також те, що у разі анулювання реєстрації платник податку, в обліку якого на день анулювання реєстрації знаходяться товарні залишки або основні фонди, стосовно яких був нарахований податковий кредит у минулих або поточному податкових періодах, зобов’язаний визнати умовний продаж таких товарів за звичайними цінами та відповідно збільшити суму своїх податкових зобов’язань за наслідками податкового періоду, протягом якого відбувається таке анулювання (пункт 9.8 статті 9 Закону).

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Фізособа-підприємець та придбання автомобіля: є право на податковий кредит!

Зовсім недавно ми звертали увагу читачів на фіскальну позицію податківців щодо податкового кредиту, пов’язаного з придбанням транспортного засобу приватним підприємцем (див. «Податковий кредит приватного підприємця при купівлі автобуса» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 83). Як і багато інших, це питання можна назвати надуманим.

Річ у тім, що при придбанні транспортного засобу, він реєструється на фізичну особу без зазначення її підприємницького статусу. На наш погляд, цей факт не має принципового значення для податкового обліку, бо згідно зі ст. 320 ЦКУ

власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. Водночас податківці дозволяли збільшувати податковий кредит тільки щодо автомобілів, які зареєстровано на суб’єкта господарювання, а не на приватну особу (див. лист ДПАУ від 10.09.2007 р. № 17899/7/16-1517-05), що на практиці фактично означало введення заборони на збільшення податкового кредиту.

З появою листа, що коментується, судячи з усього ситуація має змінитися. По-перше, у ньому зазначається, що вирішальним фактором для збільшення податкового кредиту є наявність податкової накладної та використання транспортного засобу в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності. По-друге, у ньому йдеться про рівні умови для формування податкового кредиту як для юридичних, так і для фізичних осіб. Виняток становить придбання легкового автомобіля: зважаючи на спеціальну норму Закону про ПДВ включити ПДВ, пов’язаний з його придбанням, до складу податкового кредиту, не можна. Як бачимо, жодних надуманих обмежень ДПАУ в цьому листі не висуває.

Водночас у листі акцентується увага на ув’язці даних декларації з ПДВ з даними податкового та

бухгалтерського обліку. Сподіваємося, що цю частину листа податківці на місцях не сприйматимуть занадто буквально. Адже приватний підприємець згідно із Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» бухгалтерський облік не веде.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі