Теми статей
Обрати теми

Щодо ведення податковими органами оперативного обліку сум податкового боргу та штрафних санкцій

Редакція ПБО
Лист від 03.09.2008 р. № 17813/7/19-0117-596

Щодо ведення податковими органами оперативного обліку сум податкового боргу та штрафних санкцій

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.09.2008 р. № 17813/7/19-0117-596

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо надання роз’яснення з окремих питань ведення обліку платежів та повідомляє наступне.

1. Щодо ведення окремого обліку сум податкових зобов’язань (податкового боргу) при оскарженні платником податків донарахованих сум у судовому порядку після спливу десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення-рішення

Згідно із підпунктом 4.2.2 пункту 4.2 розділу 4 Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПА України від 18.07.2005 р. № 276, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02.08.2005 р. за № 843/11123, податкові зобов’язання, штрафні санкції та пеня, розраховані органом державної податкової служби, обліковуються у картках особових рахунків за даними електронного реєстру податкових повідомлень у частині узгоджених сум згідно з Порядком направлення органами державної податкової служби України податкових повідомлень платникам податків, затвердженим наказом ДПА України від 21.06.2001 р. № 253 та зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.07.2001 р. за № 567/5758 (далі — Порядок № 253).

Відповідно до п.п. 4.1 п. 4 Порядку № 253 структурний підрозділ, який склав податкове повідомлення, уносить його до реєстру податкових повідомлень, направлених юридичним особам — платникам податків, або реєстру податкових повідомлень, направлених фізичним особам — платникам податків, які ведуться в цілому в податковому органі в електронному вигляді щодо окремих платників податків.

Суми узгоджених податкових зобов’язань переносяться з реєстру податкових повідомлень до карток особових рахунків платників податків в автоматичному режимі та нараховуються датою останнього дня граничного строку сплати. Одночасно кожним структурним підрозділом, що виписав податкові повідомлення, за підписом керівника такого структурного підрозділу, до підрозділів обліку та звітності передаються паперові виписки з реєстру податкових повідомлень, які переносяться до карток особових рахунків за день (п.п. 5.5 п. 5 Порядку № 253).

Підпунктом 5.4 пункту 5 Порядку № 253 визначено, що у разі звернення платника податків до суду з позовом щодо визнання недійсним рішення податкового органу

з дотриманням вимог Закону України від 21.12.2000 р. № 2181-III «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» стосовно визначення процедури апеляційного узгодження та за умови надходження до податкового органу ухвали суду про порушення провадження у справі за позовом платника податків не пізніше настання граничного строку сплати, зазначеного в податковому повідомленні, структурний підрозділ, який склав таке податкове повідомлення, у день отримання ухвали вносить відповідні дані до реєстру податкових повідомлень. При цьому сума податкового зобов’язання виводиться з реєстру податкових повідомлень та обліковується в окремому реєстрі до закінчення процедури судового оскарження.

Відповідальним за достовірність інформації про податкове повідомлення у реєстрі податкових повідомлень є структурний підрозділ, який склав таке податкове повідомлення (п.п. 4.2 п. 4 Порядку № 253).

Крім того, у зв’язку із численними зверненнями органів ДПС та платників податків листом ДПА України від 08.08.2006 р. № 14961/7/10-1317/3516 «Щодо узгодження податкових зобов’язань при зверненні платника податків до суду» надано роз’яснення, згідно з яким

при оскарженні платником податків до суду суми податкового боргу (узгодженого податкового зобов’язання після спливу десяти календарних днів від дня отримання податкового повідомлення-рішення) такий борг не може вважатись неузгодженим податковим зобов’язанням.

Враховуючи викладене, ведення оперативного обліку сум податкових зобов’язань, визначених податковим органом, у разі оскарження платником податків відповідного податкового повідомлення-рішення після спливу десяти календарних днів від дня отримання такого повідомлення-рішення, а також відображення у звітності зазначених сум здійснюється органами ДПС відповідно до вимог наведених вище нормативно-правових актів та роз’яснень ДПА України.

<...>

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Якщо платник податків звертається до суду: висновок з реєстру повідомлень

Укотре податківці звертають увагу: якщо платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов’язання протягом установлених строків, перетворюючи таким чином її на податковий борг, то при зверненні до суду такий податковий борг

не може вважатися неузгодженим. Аналогічні висновки було наведено в листах ДПАУ від 08.08.2006 р. № 14961/7/10-1317/3516 і 11.08.2008 р. № 16219/7/24-0617 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 77 і 2008, № 75 відповідно).

Що стосується порядку відображення в обліку податкового органу оскаржуваних у судовому порядку сум, то лист виглядає незавершеним. На наш погляд, тут важливий не стільки факт отримання податковим органом ухвали суду, скільки момент звернення з позовною заявою: якщо строки оскарження не порушено, то такі суми обліковуються в окремому реєстрі. І лише момент перенесення цієї інформації до окремого реєстру залежить від дати отримання податковим органом ухвали. Якщо ж строки порушено, то облік здійснюється в загальному порядку. Судячи з усього, так само, як обліковується податковий борг.

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі