Теми статей
Обрати теми

Допомога на поховання

Редакція ПБО
Стаття

Допомога на поховання

 

Ще одним видом матеріального забезпечення, що надається за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, є допомога на поховання. Хто має право на отримання допомоги, в яких розмірах вона надається — на ці та інші запитання відповімо в цій статті.

Катерина ЧЕРНЕГА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Кому надається допомога на поховання за рахунок коштів Фонду?

Відповідно до

ст. 45 Закону № 2240 допомога на поховання надається в разі смерті застрахованої особи, а також членів сім’ї, які перебували на її утриманні (крім пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли внаслідок нещасного випадку на виробництві):

— дружини (чоловіка);

— дітей, братів, сестер, онуків, які не досягли 18 років або старших цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та онуків — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професіонально-технічних училищ та вищих навчальних закладів із денною формою навчання — до 23 років;

— батька, матері;

— діда та баби за прямою лінією спорідненості.

Зверніть увагу: не вважаються такими, що перебувають на утриманні, члени сім’ї застрахованої особи, які мали самостійні джерела засобів для існування, наприклад, одержували заробітну плату, пенсію, у тому числі пенсію по інвалідності (див.

лист Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 24.03.2008 р. № 04-06/Ш-30з-43) тощо.

Допомога на поховання надається

за основним місцем роботи застрахованої особи за рахунок сплачених страхових внесків безпосередньо застрахованій особі, члену його сім’ї чи іншим юридичним або фізичним особам, які здійснили поховання.

Згідно з

абзацом другим ч. 1 ст. 50 Закону № 2240 у разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації матеріальне забезпечення за страховими випадками, які настали до їх ліквідації (реорганізації), виплачується їх правонаступниками, а за їх відсутності — виконавчою дирекцією відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за місцем узяття на облік ліквідованого підприємства (установи, організації).

 

На підставі яких документів і в якому розмірі надається допомога на поховання?

У разі смерті застрахованої особи

допомога на її поховання призначається сім’ї померлого або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів цивільного стану.

Допомога на поховання члена сім’ї

застрахованої особи призначається застрахованій особі на підставі таких документів:

свідоцтва про смерть, виданого органом реєстрації актів цивільного стану;

довідки з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на її утриманні. Згідно з роз’ясненнями виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (лист від 09.11.2007 р. № 04-06/Н-213з-322) таку довідку може надати ЖЕК за місцем проживання, управління житлово-комунального господарства, виконавчого органу райради (міськради).

Крім того, для отримання допомоги на поховання за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності необхідно надати оригінал довідки про смерть, видану органом реєстрації актів цивільного стану.

Рішення про призначення допомоги на поховання приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування та оформляється

протоколом.

Призначення та виплата допомоги на поховання повинна відбутися

не пізніше дня, наступного за днем звернення.

Допомога на поховання надається в розмірі, установленому правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, але не менше розміру прожиткового мінімуму, установленого законом (

ст. 46 Закону № 2240). Відповідно до п. 3 постанови правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.12.2007 р. № 83 у 2008 році розмір допомоги встановлено в сумі 1400 грн.

 

Як відображається допомога на поховання в податковому та бухгалтерському обліку?

Допомога на поховання, що виплачується за рахунок коштів Фонду,

не обкладається податком з доходів фізичних осіб, оскільки згідно з п.п. 4.3.1 Закону № 889 ця виплата не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

У зв’язку з тим що сума допомоги на поховання не обкладається податком з доходів фізичних осіб та не включається до фонду оплати праці згідно з

п. 3.2 Інструкції № 5, така виплата не включається до бази для нарахування та утримання внесків до фондів соціального страхування.

Сума допомоги на поховання не включається до валових витрат підприємства, оскільки фактично вона виплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Як зазначалося вище,

Законом № 2240 передбачено, що допомога на поховання виплачується не тільки застрахованим особам, які є працівниками підприємства, а й родичам застрахованої особи (у разі її смерті), які не перебувають у трудових відносинах із підприємством. Тому, на відміну від решти допомог, що виплачуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, нарахування допомоги на поховання відображається в бухгалтерському обліку не за кредитом субрахунку 663 «Розрахунки за іншими виплатами», а за кредитом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» (п. 7.2 Інструкції № 16).

Так, у бухгалтерському обліку операції з нарахування та виплати допомоги на поховання за страховими випадками, що настали у 2008 році, відображаються так.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Нараховано допомогу на поховання

652

685

1400,00

2

Виплачено допомогу на поховання

685

301

1400,00

 

Як сума допомоги на поховання відображається у звітності?

Суму допомоги на поховання, надану за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, має бути відображено у двох звітах: у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ та у Звіті про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані із загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності за формою Ф4-ФСС з ТВП (далі — звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП).

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ сума допомоги на поховання, виплачена за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності як працівникам, так і непрацівникам, відображається з

ознакою доходу «22».

У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП сума допомоги на поховання відображається в

рядку 8 Розділу IV «Витрати за рахунок страхових внесків». У колонці 3 проставляється кількість виплат, а в колонці 4 — їх загальна сума. При цьому дані зазначаються за фактом виплати допомоги на поховання.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі